🎰 MĂ„nga smĂ„ insatser (Nyhetsbrev #429)

VÀrldsbokdag. Idag Àr det VÀrldsbokdagen, instiftad av Unesco 1995 för att uppmÀrksamma boken och upphovsrÀtten. Det Àr Àven startskottet pÄ VÀrldsbokveckan som uppmÀrksammas i bokhandeln kommande vecka.
Bokcensur Àr ett vÀxande problem. PÄ Boktugg blev vi uppmÀrksammade av Google pÄ att annonser frÄn deras nÀtverk inte fick visas i anslutning till den hÀr boken. Förmodligen precis den typ av böcker som folk vill förbjuda i bibliotek och skolor i USA och Storbritannien (dÀr var tredje bibliotekarie har blivit ombedda att plocka bort böcker, enligt The Guardian).
Vi plockade helt enkelt bort nÀtverksannonser frÄn alla vÄra boksidor. Vi Àr för övrigt pÄ vÀg bort frÄn annonser pÄ sajten och förlitar oss istÀllet pÄ att företag vill bli sponsorer. Företag som stÄr upp för yttrandefrihet alltsÄ och vill ha en bra bevakning av bokbranschen.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer (ett tag till) och donatorer.


Uppskjutning av SpaceX raket Falcon 9 i januari 2022. Foto: Robert Michaud/iStock.

EN TANKE

Bokbranschen bygger pÄ mÄnga smÄ satsningar

I veckan snöade jag in lite pÄ en entreprenörsstrategi som bygger pÄ mÄnga smÄ satsningar, sprida sina risker. IstÀllet för att lÀgga 10 000 timmar pÄ ett projekt sÄ kör man tio eller hundra olika med begrÀnsad insats för att se om det Àr vÀrt att satsa vidare pÄ.

Raka motsatsen till Boktugg kanske. Även om vi faktiskt gjort mĂ„nga olika satsningar sedan sommaren 2014. Och just nu gör vi en till som fortarande inte syns mer Ă€n i kulisserna.

Men ett av de exempel som den hÀr entreprenören lyfte var bokbranschen dÀr han pÄpekade att förlag Àr ett typexempel pÄ att göra mÄnga smÄ satsningar med vetskapen att bara nÄgra fÄ kommer att bli framgÄngsrika. Tror till och med att han jÀmförde det med en hedgefond.

Jag skrev redan 2017 att driva förlag Àr att vara riskkapitalist.

Det jobbiga Àr förstÄs att befinna sig i en annan del av den hÀr nÀringskedjan. Den hoppfulla författaren. Som lagt hundratals timmar pÄ att skriva en bok, fÄr den antagen och tror att nu kommer genombrottet. Men sÄ lyfter inte boken. Förlaget gÄr vidare med nÀsta projekt, eftersom det hÀr var bara en i raden av smÄ satsningar.

För författaren var dock den dÀr boken ingen liten satsning. Det var en stor satsning. Vilket leder oss till slutsatsen att Àven författaren behöver se varje ny bok som en begrÀnsad satsning. Inte den stora, utan en i raden.

Nu kanske nĂ„gon protesterar och sĂ€ger att förlagen visst satsar pĂ„ alla böcker de ger ut. Och det Ă€r förstĂ„s sant. I alla fall finns hjĂ€rtat dĂ€r, de ger inte ut nĂ„got de inte tror pĂ„. Men rent ekonomiskt – hur mĂ„nga titlar som ges ut i Sverige har en budget pĂ„ över 1 Mkr nĂ€r man rĂ€knar förskott, arvoden, löner och marknadsinsatser? Inte mĂ„nga. Även om man drar grĂ€nsen vid en halv miljon Ă€r det ovanligt.

En som inte tvekar att göra stora satsningar Àr Elon Musk. I veckan sköt hans bolag SpaceX upp Starship som inte Àr hÀmtad ur nÄgon sci fi-roman utan vÀrldens största raket. Efter fyra minuter exploderade den i ett eldmoln. Musk bedömde chansen för en lyckad testflygning till 50 procent. Budgeten för hela projektet tros landa mellan 2 och 3 miljarder dollar, vilket Àr mycket billigare Àn de 10 miljarder dollar han ursprungligen gissade pÄ.

Inte ens dyra satsningar pÄ de svenska ljudbokstjÀnsterna Storytel, Bookbeat och Nextory kommer i nÀrheten av ett rymdprojekt.

Hoppas du haft en skön helg i vÄrsolen!

Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

đŸ€– AI-fan. De senaste Ă„ren har utvecklingen av talsyntes eller AI-röster gĂ„tt snabbt. Nicholas Jones grundade Strathmore Studios, i Clerkenwell i centrala London 2005, som spelat in över 1 500 ljudböcker. I en krönika i Publishers Weekly skriver han att de flesta lĂ€splattor numera har talsyntes inbyggd och dĂ€rmed löser tillgĂ€nglighetsfrĂ„gan, men tillĂ€gger: ”Det finns Ă€ndĂ„ en efterfrĂ„gan pĂ„ akademiska ljudböcker, och TTS (Text-till-tal) kan bli normen för dessa. Men för berĂ€ttande och underhĂ„llning tror jag att vĂ„ra lyssnare alltid kommer att vilja ha de extra nyanserna av mĂ€nsklig betoning.”

📕 Kickstarter. TonĂ„rsdetektiven Nancy Drew (pĂ„ svenska kĂ€nd som Kitty) Ă€r i fokus för en ny Kickstarter dĂ€r man ska producera actionfigurer i retrostil baserade pĂ„ de tidigaste böckerna som gavs ut pĂ„ 1930-talet. Dessutom skrivs en helt ny kortroman exklusivt för Kickstartern. Nancy Drew skapades av Edward Stratemeyer som redan frĂ„n början anlitade spökskrivare som fick jobba under pseudonymen Carolyn Keene. PĂ„ svenska har B Wahlström gett ut över 200 Kitty-titlar, den senaste 2010. En ny tv-serie kom 2019 och visas pĂ„ Viaplay.

đŸ“± BookTokHotet. Företag och framför allt myndigheter förbjuder sina anstĂ€llda att anvĂ€nda TikTok. Men ett större hot Ă€r att amerikanska myndigheter vill förbjuda den kinesiska appen helt. The New Publishing Standard skriver ”Vid en tidpunkt dĂ„ #BookTok, som inte kan separeras frĂ„n TikTok, stĂ„r för sĂ„ mĂ„nga bokförsĂ€ljningar och stĂ€rker den övergripande förlagsekonomin, har förlag all anledning att vara oroliga och inga ursĂ€kter för att inte förbereda sig för det vĂ€rsta.” PĂ„ svensk horisont Ă€r det kanske frĂ€mst fysisk bokhandel som dragit nytta av booktok-effekten och dĂ€rmed har mest att förlora.

🐩 LessTweet. Det har stormat rejĂ€lt pĂ„ Twitter efter att Elon Musk tog över som Ă€gare för ett halvĂ„r sedan. Han har sagt upp över 80 % av personalen. Annonsörer har flytt och flera medieorganisationer som Sveriges Radio har lĂ€mnat plattformen. ”Twitter Ă€r inte död. Men det Ă€r pĂ„ vĂ€g dit”, skriver Vox i en lĂ„ng genomgĂ„ng.

đŸș LondonComeback. Förra veckans bokmĂ€ssa i London lockade över 30 000 besökare totalt, tisdag-torsdag rapporterar Publishing Perspectives, tillbaka pĂ„ nivĂ„erna före pandemin. Trots seminarier (dĂ€r AI var ett tema) handlar mĂ€ssan frĂ€mst om rĂ€ttighetsförsĂ€ljningar.

📘 Gratisbibel. BrevlĂ„demissionen kör just nu runt och delar ut gratis biblar i brevlĂ„dorna hos svenska villaĂ€gare. Över 150 000 biblar ska de dela ut bara i VĂ€rmland, enligt SVT. BrevlĂ„demissionen Ă€r ett nĂ€tverk skapat av den svenska organisation Bible for the nations och en tysk organisation vid namn Biblemission. ”En bok om hopp” kallas boken med innehĂ„ll ur Nya Testamentet. Böckerna doneras men de tyska missionĂ€rerna fĂ„r sjĂ€lva betala resorna.

⚖ RealBadBoy. PĂ„ omslaget till boken Stepbrother UnSEALed: A Bad Boy Military Romance (2015) av Nicole Snow syns en vĂ€ltrĂ€nad man som nu har dömts till 3 Ă„rs fĂ€ngelse för delaktighet i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, skriver New York Times. Genren kallas military romance.

TEXTANNONSER

Vi hjÀlper dig trycka böcker till bra pris
Tryck alla sorters böcker hos Isaberg förlag. Bra priser, hög kvalitet, personlig service och lĂ„ng erfarenhet. Formgivning, korrlĂ€sning, tryck mm. Stora och smĂ„ upplagor frĂ„n (50 ex). Kontakta oss nu!

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

Debutboken skildrar nĂ€rgĂ„nget det blodiga gĂ€ngkriget i Stockholmsförorten JĂ€rva. I uppföljaren vĂ€nder journalisten Diamant Salihu blicken mot ledarna som beordrar vĂ„ldet. I centrum stĂ„r jakten…

FjĂ€rilsfĂ©n fĂ„r lĂ€mna TV4:s ”Masked singer”. Bakom masken döljer sig Sveriges mest framgĂ„ngsrika deckarförfattare – Camilla LĂ€ckberg. Det var inte helt lĂ€tt för panelen att…

VĂ€rldsbokveckan, ett initiativ för att frĂ€mja barns lĂ€sning, drar i gĂ„ng med start pĂ„ VĂ€rldsbokdagen 23 april. Under veckan kommer barn vara lite extra vĂ€lkomna…

Svenska författare och agenter skrev avtal med utlĂ€ndska bokförlag vĂ€rda drygt 366 Mkr under 2022, enligt ny statistik över den svenska litteraturexporten. FĂ€rre men större…

Filmbolaget Legendary Entertainment har köpt rĂ€ttigheterna till Camilla LĂ€ckbergs roman ”En bur av guld”. Planen Ă€r att romanen ska omvandlas till en brittisk tv-serie för…

Det svenska teaterförlaget Colombine förvĂ€rvas av Svante Bergströms Teaterstiftelse. ”För mig Ă€r det angelĂ€get att Colombine fĂ„r en Ă€gare vars hjĂ€rta klappar för dramatiken och…

Allt fĂ€rre ungdomsböcker ges ut för barn i Ă„ldrarna mellan 12 och 15 Ă„r. Framför allt för att den översatta litteraturen minskar kraftigt – eftersom…


DEBUTANTER

Fler debutanter …