Nu startar Världsbokveckan 2023

Världsbokdagen 23 april är starten på Världsbokveckan. Foto: Istock

Världsbokveckan, ett initiativ för att främja barns läsning, drar i gång med start på Världsbokdagen 23 april. Under veckan kommer barn vara lite extra välkomna till bokhandlarna.

Världsbokveckan är ett samarbete mellan bokhandlare i Sverige, oavsett om de är fristående eller tillhör en kedja. Satsningen arrangeras av Svenska Bokhandlareföreningen och har funnits sedan 2015. Syftet är att främja barns läsning och i år deltar totalt 165 bokhandlare i evenemanget.

Nytt för i år är att bokhandlare kan välja att bjuda in skolklasser eller enbart ta emot barn som kommer utanför skolans medverkan.

– Alla har inte möjlighet att ta emot en hel skolklass, men nu kan de ändå vara med. Bokhandlarna kan välja båda delarna eller göra det ena eller det andra, säger Anna Engström, projektledare för Världsbokveckan.

En annan nyhet är att inga boklådor delas ut. I stället får den vinnande skolklassen ett presentkort på 3 000 kronor att köpa böcker för och eleverna kan vara med och välja.

– Det har varit ett önskemål sedan tidigare från barnen, att få vara med och välja.

Under veckan kan barn som besöker de boklådor som deltar i Världsbokveckan tävla genom att svara på ett quiz med bokrelaterade frågor. Vinnaren i varje bokhandel får ett presentkort att köpa böcker för.

– Vi hoppas att det blir en trevlig vecka i bokhandeln för alla barn. En del bokhandlare har redan smygstartat och andra har bokfest hela veckan. Vi är oerhört glada för engagemanget, säger Anna Engström.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL