Jonathan Morén och Linda Östergaard får Akademiens översättarpris

Svenska Akademien har tilldelat Jonathan Morén och Linda Östergaard sitt översättarpris för år 2024. Pressbilder.

🏆 Prisade. Svenska Akademien har tilldelat Jonathan Morén och Linda Östergaard sitt översättarpris för år 2024, vilket innebär 60 000 kronor vardera. Morén, bosatt i Uppsala, är specialiserad på översättningar från arabiska och undervisar vid Uppsala universitet. Hans senaste översättning är Salim Barakats Fångarna från Sinjar (2023) Östergaard, baserad i Göteborg, översätter från tyska och arbetar heltid som översättare och hennes senaste utgivna arbete är diktsamlingen Det börjar. Sorgerefräng av Anja Utler (2024). Priset, instiftat 1953, belönar framstående översättningar till svenska. Förra året gick priset till Jesper Festin och Olov Hyllienmark.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.