Håkan Nesser: ”Jag är oerhört lättad”

Håkan Nesser frias från misstankarna om skattebrott. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Författaren Håkan Nesser beskriver den friande domen i Stockholms tingsrätt som en oerhörd lättnad.
– Man vet ju att man är oskyldig men går ju och är orolig i alla fall, säger han.

Håkan Nesser åtalades 2022 för tre fall av grovt skattebrott, men hela processen har pågått i fem år, konstaterar han.

– Vi har vetat hela tiden att vi är oskyldiga, att allt detta beror på ett misstag som vår ekonomiska rådgivare gjorde, säger Nesser och tillägger:

– Det här har kostat oss en massa miljoner och det har varit en plåga, framför allt mot slutet, så tack och lov att rättvisan fungerar.

Han säger att han skulle bli förvånad om åklagaren väljer att överklaga. Håkan Nesser bodde utomlands under en period. Han åtalades för att inte ha redovisat utdelningar och intäkter från sina bolag registrerade i Malta i samband med att han flyttade tillbaka till Sverige igen och då bytte skattehemvist. Själv har han hela tiden beskrivit det hela som ett oavsiktligt misstag.

– De här pengarna var ju intjänade när jag bodde utomlands och inte var skattskyldig i Sverige så att säga, och min skatterådgivares uppgift var att likvidera bolagen innan vi flyttade fram till Sverige och det hade han gjort sade han.

Betalade 8 miljoner

Bolaget var dock inte likviderat berättar Håkan Nesser som i efterhand har betalat cirka 8 miljoner kronor till Skatteverket utan att överklaga verkets beslut.

– De har fått åtta miljoner som de inte skulle ha haft, vi förlorade heder och ära och en massa miljoner på det, hävdar Nesser och fortsätter:

– Vi flyttade hem precis under den period då vi inte fick göra det, det är bisarrt. Jag litade på en rådgivare som inte heller har tjänat på det här, han har bara gjort ett misstag. Han har lidit av det här också.

”Nya rådgivare”

TT: Har du dragit några lärdomar?
– Jag har nya rådgivare, jag deklarerar inte själv och har inte gjort det sedan 90-talet. Även fortsättningsvis tänker jag betala mina skatter, inte smita undan på något sätt, det har jag aldrig gjort.

TT: Det var väl ändå ett strategiskt beslut att förlägga bolag till Malta för att undvika skatt?
– Om någon köper en bok för hundra kronor får författaren fem kronor. Om man då, när man bor utomlands och inte är skattskyldig i Sverige, kan få upp de där fem procenten till åtta eller nio – det var det som det här handlade om. Men Malta, det låter ju dåligt, det vet jag också. Om jag dör och kommer till en plats efter döden där det står Malta på en skylt, då har jag kommit fel.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.