Håkan Nesser frias från grovt skattebrott

Författaren Håkan Nesser (till vänster) i Stockholms tingsrätt. På bilden syns också hans advokat advokat Conny Cedermark. Foto: Anders Wiklund/TT.

Författaren Håkan Nesser frikänns från tre fall av grovt skattebrott. Även hans ekonomiska rådgivare och en tredje åtalad person frikänns i målet.

Tingsrätten har bedömt att åklagaren inte har kunnat bevisa att de tre tilltalade har agerat med uppsåt varför tingsrätten frikänner dem. Även åklagarens yrkande om skattetillägg har avslagits.

Håkan Nesser åtalades sommaren 2022 för tre fall av grovt skattebrott, sedan han inte redovisat utdelningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan 2013 och 2015.

Nesser har tidigare sagt till TT att han anser att åtalet är ”obegripligt” och att det handlar om inkomster som han hade när han bodde utomlands. Han uppgav samtidigt att hans ekonomisk-juridiska ombud gjort ”ett misstag”.

Bad om ursäkt

När Skatteverket 2019 upptaxerade Håkan Nesser beskrev han sig i ett uttalande som en ”närmast ekonomisk idiot”. Han sade också att han förstod att han är ytterst ansvarig för sin ekonomi och sina skatter och bad även om ursäkt för det inträffade.

Håkan Nesser har förnekat brott och sagt att utdelningarna gjordes på inrådan av hans ekonomiske rådgivare. Denne åtalades samtidigt som Nesser för flera fall av medhjälp till grovt skattebrott. Åklagaren yrkade på två och ett halvt års fängelse för Håkan Nesser och tre års fängelse för rådgivaren.

Ytterligare en person har stått åtalad för tre fall av grovt skattebrott i målet. Även denna person frikänns alltså.

Fått flera priser

Håkan Nesser har rönt stora framgångar med sina böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren, vilka har översatts till ett trettiotal språk. Nesser har även skrivit romaner som ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” samt ”Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla”, som båda har blivit film.

Nesser har tilldelats en rad utmärkelser, bland dem Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Han är även hedersdoktor vid Örebro universitet.

Text: Erika Josefsson/TT, Marc Skogelin/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL