Åklagaren yrkar på 2,5 års fängelse för Håkan Nesser

Författaren Håkan Nesser (till vänster) i Stockholms tingsrätt. På bilden syns också hans advokat advokat Conny Cedermark. Foto: Anders Wiklund/TT.

Rättegången mot författaren Håkan Nesser avslutades på torsdagen. Åklagaren yrkar på att han ska dömas till 2,5 års fängelse för grovt skattebrott, rapporterar SVT Nyheter.

Håkan Nesser åtalades för flera grova skattebrott efter att inte ha redovisat utdelningar och intäkter från utlandsregistrerade bolag mellan åren 2013 och 2015.

Nesser har tidigare sagt till TT att han anser att åtalet är ”obegripligt”, men när Skatteverket 2019 upptaxerade honom beskrev han sig i ett uttalande som en ”närmast ekonomisk idiot”.

Han förnekar brott och säger att utdelningarna gjordes på inrådan av hans ekonomiske rådgivare.

Rådgivaren, som åtalades misstänkt för medhjälp till grovt skattebrott, förnekar brott. Åklagaren yrkar på att rådgivaren ska dömas till tre års fängelse.

Domen kommer den 18 maj.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.