Rose Lagercrantz får Svenska Akademiens pris för barn- och ungdomslitteratur 2023

Rose Lagercrantz. Arkivbild: JESSICA GOW / TT.

Författaren Rose Lagercrantz får Svenska Akademiens pris för barn- och ungdomslitteratur för 2023. Priset, som är på 150 000 kronor, instiftades 2021 och ges till ”en framstående författare”.

Rose Lagercrantz debuterade 1973 med barnboken ”Tullesommar” och har sedan dess givit ut ett femtiotal böcker för barn. Bland dem finns böckerna om flickan Dunne, exempelvis Mitt lyckliga liv (2010) som är illustrerad av Eva Eriksson och översatt till 25 språk.

Lagercrantz har även skrivit flera böcker för vuxna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.