Tecknaren Joanna Rubin Dranger är 2023 års Prisa!-stipendiat

Tecknaren Joanna Rubin Drange. Foto: Karl Gabor.

Joanna Rubin Dranger – illustratör, serieskapare och tidigare professor – får Svenska Tecknares stipendium Prisa! 2023. Prissumman är 30 000 kr.

”En aktivist, pionjär och ledare inom sitt område” skriver juryn i sin motivering till årets Prisa!-mottagare. Stipendiet ges till en utövare över 40 år som främjat visuella kreatörers yrkesfält genom sitt arbete.

Joanna Rubin Dranger är född 1970 och har varit verksam i över 30 år. Hon har en imponerande och bred utgivning som innefattar bilderböcker, serier och bokomslag.

– Jag är väldigt glad och faktiskt rörd till tårar över priset och den fina motiveringen, säger Joanna Rubin Dranger om att mottaga Prisa! 2023.

Redan 1999 gav hon ut sin första tecknade roman Fröken Livrädd & Kärleken, som uppmärksammades stort såväl i Sverige som utomlands. Efter det följde en rad serieromaner som Fröken märkvärdig & Karriären (2001) och Alltid redo att dö för mitt barn (2008). Nyligen utkom den tecknade dokumentärroman Ihågkom oss till liv (2022). Joanna Rubin Dranger har också varit verksam som professor i illustration vid Konstfack mellan år 2007 – 2017. Numera är hon affilierad professor vid Konstfack.

Joanna Rubin Dranger hyllas också särskilt av juryn för sitt arbete med att medvetandegöra bilders makt och för att ha skapat ett verktyg för och har spridit visuell läskunnighet. Rubin Dranger var med och lanserade Bildersmakt.se – en sajt som synliggör hur bilder påverkar oss och som är tänkt att fungera som en kunskapsbank för att upptäcka stereotypa bilder till exempel inom rasism.

”En bild säger mer än tusen ord. Men hur vi lärt oss att tolka bilden ifrågasätts inte alltid och när en bild fastnar i en form cementerar den stereotyper i vårt samhälle. I sitt arbete för att medvetandegöra bilders makt har årets stipendietagare dedikerat sin karriär åt att bland annat skapa verktyg för att sprida visuell läskunnighet och utbilda och inspirera bildskapare”, står det i jurymotiveringen.

Juryn, som består medlemmar ur Svenska Tecknare och ska representera hela föreningens disciplinära fält, skriver i sin motivering av pristagaren att ”hon har orädd tacklat svåra ämnen, delat personliga berättelser och i sina serieromaner sårbart blottat sidor som vi alla bär på men inte alltid vågar visa”.

Prisa! 2023 delas ut 1 juni. Prisa! är ett stipendium där yrkeskunnande i bild och form står i centrum. Syftet med stipendiet är att lyfta fram och stärka upphovspersonerna, och synliggöra yrket. Prissumman är på 30 000 kronor.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL