Natur & Kultur gör rekordresultat på 82 Mkr för 2022

Portrtättbild på Per Almgren, vd Natur & Kultur. Foto: Pressbild.
Per Almgren, vd Natur & Kultur. Foto: Pressbild.

Förlagsverksamheten inom Natur & Kultur ökade rörelseresultatet till 82 (68) Mkr under 2022. Det starkaste resultatet i förlagets 100-åriga historia. Bakom ligger både storsäljande fackböcker och läromedel som satte försäljningsrekord.

– Vi har haft en fantastiskt fin utgivning inom båda våra förlagsdelar och ökat våra marknadsandelar både på läromedelssidan och på den allmänlitterära marknaden. Från den allmänlitterära utgivningen kan nämnas Girig-Sverige av Andreas Cervenka, som blev årets mest sålda fackbok. Dessutom kammade Natur & Kulturs imprint Weyler förlag hem Augustpriset i kategorin skönlitteratur. På läromedelssidan satte våra starka varumärken Puls och Matematik 5000+ nya försäljningsrekord, och var av avgörande betydelse för större marknadsandelar, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Enligt Natur & Kultur är det en mycket stark utgivning inom samtliga utgivningsområden som har lagt grunden till att förlagsverksamheten inom stiftelsen kunde stärka sitt resultat ytterligare 2022.

Omsättningen för Natur & Kulturs förlagsverksamhet blev 450 miljoner kronor under 2022, en ökning med 48 miljoner kronor jämfört med 2021. Förlagets rörelseresultat blev 82 miljoner kronor, vilket innebar en förbättring med 14 miljoner kronor från föregående år, före resultatandelar till personalen på tio miljoner kronor. Det är det starkaste resultatet någonsin för 100-årsjubilerande Natur & Kultur, som grundades 1922. Både läromedel och den allmänlitterära delen har ökat sin försäljning och också stärkt sina resultat.

Utöver den starka utgivningen har även den fortsatta tillväxten av läromedelsmarknaden bidragit till en ökad omsättning.

– Det starka resultatet innebär att Natur & Kultur över tid kan fortsätta att utöka arbetet med vårt stiftelseuppdrag, att stärka röster i det demokratiska samtalet. Under 2022 avsatte vi 23 miljoner kronor fördelat på priser, stipendier och direkta stöd till andra organisationer som arbetar i linje med vårt uppdrag. Under 2023 är målbilden att avsätta 30 miljoner kronor till denna verksamhet. En stark ekonomisk utveckling möjliggör också ytterligare affärsutvecklande satsningar inom förlaget, inte minst potentiella samarbeten inom edtech-branschen, säger Per Almgren.

Ytterligare en glädjande nyhet var att Natur & Kultur utsågs till Årets arbetsgivare 2022. Utmärkelsen delas ut av Brilliant Future och baseras på data från engagemangsindex i medarbetarundersökningar hos 220 företag med över 220 000 svar.

Komplett bokslut inklusive delarna utanför förlagsverksamheten (fastigheten, finansiella verksamheten och ideella verksamheten) presenteras senare först i vår när årsredovisningen är helt färdig.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.