Markus Dohle lämnar vd-posten och Penguin Random House

Så här glad var Markus Dohle 2017. Nu lämnar han vd-posten för Penguin Random House. Pressbild: Bertelsmann / Sebastian Pfütze.

Markus Dohle slutar som vd och lämnar även styrelsen för världens största förlag, Penguin Random House, vid årsskiftet.

Beskedet kommer bara några veckor efter beskedet att Penguin Random House inte får köpa Simon & Schuster för 2 miljarder dollar utan istället tvingas betala en avgift på 200 miljoner dollar till säljaren Paramount för att affären inte blir av.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Den 54-årige Markus Dohle har tillbringat 30 år inom Bertelsmann (som äger PRH) och var vd för Random House (sedan 2008) när Penguin Random House Group bildades 2013 och han blev PRH:s första och hittills enda vd.

– Efter konkurrensdomen i USA mot sammanslagningen av PRH och Simon & Schuster har jag beslutat att efter nästan 15 år i styrelsen för Bertelsman och i ledning för vår globala förlagsverksamhet att lämna över nästa kapitel för PRH till ett nytt ledarskap, säger Markus Dohle, enligt The Bookseller.

Han ska kvarstå som rådgivare till Bertelsmann.

Nihar Malaviya, som idag leder Penguin Random House US tar över som tillförordnad vd för PRH.

Har detta någon betydelse för den svenska bokbranschen? Det vi vet är att Markus Dohle varit väldigt tydlig med hur viktig den tryckta boken är för PRH och att han är motståndare till ”unlimited”-modellen i prenumerationstjänster för böcker vilket bland annat ledde till att PRH drog tillbaka alla sina engelska titlar från de svenska streamingtjänsterna och inte längre ger rättigheter till svenska förlag som vill släppa översatta böcker till streaming. Därför finns exempelvis böcker som Ett förlovat land av Barack Obama och Ljuset vi bär av Michelle Obama som ljudböcker på svenska.

Kanske hans efterträdare har en annan syn på digital distribution av böcker och affärsmodeller för dessa? Det återstår att se. Enligt The Bookseller har Malaviya haft ansvar för tech och data inom PRH.

PRH ska fortsätta växa både organiskt och genom förvärv. Även om de då inte får köpa de allra största förlagen i USA.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.