Internationella fantastikstjärnan Karin Tidbeck utges på svenska

Minnesteatern (The Memory Theater) är en mörk saga som utspelar sig bortom tid och rum. I vintras utsågs den till en av årets bästa sci-fi/fantasy-böcker av New York Times. Den är den första romanen på svenska på ett decennium för Karin Tidbeck.

Karin Tidbeck är ett av Sveriges stora namn inom fantasy och science fiction, och sedan början av 10-talet ger hen ut sina böcker direkt på engelska. När Minnesteatern nu kommer ut på svenska, möter vi en berättelse om en värld vid sidan av vår.

– Karin Tidbeck skriver fabler i samma anda som Selma Lagerlöf, Inger Edelfeldt och Torgny Lindgren. Hen är en av våra internationellt mest uppmärksammade fantasyförfattare, och det känns bokstavligt fantastiskt att nu ge ut Karin på svenska, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

Minnesteatern tar Karin Tidbeck oss med till Trädgården, ett dekadent paradis där tiden står stilla och härskarklassens fester aldrig tar slut. För barnen är det en utdragen skärseld där lek blir tortyr och bara de utvalda får överleva. Dora och Tistel är som syskon, och nu måste de fly innan deras mognad förråder dem. Det blir början på en hisnande resa.

– Sagor kallas gärna för verklighetsflykt, men en saga kan berätta om verkliga ting. Man bör dock inte luras att tro att mina berättelser är metaforer. De är idéer omsatta i handling, säger författaren Karin Tidbeck.

Översättningen från engelska görs av Andreas Vesterlund, som också översatte Martin Hägglunds This Life till svenska Vårt enda liv (Volante, 2020). 

Läs även Boktuggs intervju med Karin Tidbeck i våras, redan då berättade vi om den kommande svenska utgåvan.

Om boken

Minnesteatern

Minnesteatern

  • Förlag: Volante
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-11-24
  • ISBN: 9789179652470
Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.