Tystad, den största satsningen på originalskrivet ljuddrama för Norstedts Förlagsgrupp. Nu släpps serien på podcastplattformen Podplay. Pressbild.

Norstedts i samarbete med Podplay – ljuddrama släpps som podcast

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bauer Medias podcastplattform Podplay och Norstedts Förlag ska tillsammans ”stärka ljudberättelser och hitta nya sätt att distribuera och producera intressant och välskrivet material för podcast”. Ljuddramat ”Tystad” är redan släppt.

– Tystad har varit ett hjärteprojekt ända från start när Åsa (Anderberg Strollo) och Lisa (Bjärbo) presenterade idén. Ljuddrama är en mäktig berättarform som passar den här historien perfekt. Inspelningen gjordes i olika rum runtom i Norstedtshuset på Riddarholmen. Det är ett otroligt välskrivet manus, som skådespelarna sen lyfte till nästa nivå, säger Clara Gustafsson, förläggare på Norstedts Förlag och ansvarig för projektet, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Den första podden att lanseras genom samarbetet är Tystad, den största satsningen på originalskrivet ljuddrama för Norstedts Förlagsgrupp. Detta ljuddrama utspelar sig under maj 2019 då ett terrordåd sker på Arlanda och släpptes som en följetong på ljudbokstjänsterna redan 2020 (Tystad – 1).

– Vi är jätteglada att samarbeta med Bauer, som direkt fattade intresse för Tystad. Gränslandet mellan ljudböcker, poddar och ljuddrama är superintressant och tillsammans kan vi ta ett helhetsgrepp. Flera av våra författare rör sig mellan olika berättarformer så det är ett väldigt naturligt steg, säger Clara Gustafsson.

I andra länder har dramatiserade ljudböcker med både musik, ljudeffekter och flera skådespelare länge haft en starkare position än i Sverige där traditionen snarare varit neutrala inläsare. Bortsett från bland barnböcker givetvis där ljudsagor snarare dominerat marknaden.

– Vi söker hela tiden nya spännande samarbeten. Till de mest populära kategorierna hos podcastlyssnarna hör bland annat spänning, biografier, historia och populärvetenskap, och Norstedts är ju extremt duktiga och stora inom just de områdena. Norstedts sitter på berättelserna och vi på Bauer Media är bäst inom ljud, och därför känns ett podcastsamarbete mellan oss så oerhört rätt, säger Henrik Funke, Produktchef Podplay, i samma pressmeddelande och tillägger:

ANNONS

– Att vi tillsammans nu tillgängliggör spännande berättelser som tidigare endast funnits på ljudbokstjänster är extra roligt! Allt på Podplay har hög kvalité och är helt gratis.

Samtliga åtta avsnitt av Tystad finns att lyssna på redan nu på Podplay och släpps på övriga poddplattformar varje tisdag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …