Norstedts i samarbete med Podplay – ljuddrama släpps som podcast

Tystad, den största satsningen på originalskrivet ljuddrama för Norstedts Förlagsgrupp. Nu släpps serien på podcastplattformen Podplay. Pressbild.

Bauer Medias podcastplattform Podplay och Norstedts Förlag ska tillsammans ”stärka ljudberättelser och hitta nya sätt att distribuera och producera intressant och välskrivet material för podcast”. Ljuddramat ”Tystad” är redan släppt.

– Tystad har varit ett hjärteprojekt ända från start när Åsa (Anderberg Strollo) och Lisa (Bjärbo) presenterade idén. Ljuddrama är en mäktig berättarform som passar den här historien perfekt. Inspelningen gjordes i olika rum runtom i Norstedtshuset på Riddarholmen. Det är ett otroligt välskrivet manus, som skådespelarna sen lyfte till nästa nivå, säger Clara Gustafsson, förläggare på Norstedts Förlag och ansvarig för projektet, i ett pressmeddelande.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Den första podden att lanseras genom samarbetet är Tystad, den största satsningen på originalskrivet ljuddrama för Norstedts Förlagsgrupp. Detta ljuddrama utspelar sig under maj 2019 då ett terrordåd sker på Arlanda och släpptes som en följetong på ljudbokstjänsterna redan 2020 (Tystad – 1).

– Vi är jätteglada att samarbeta med Bauer, som direkt fattade intresse för Tystad. Gränslandet mellan ljudböcker, poddar och ljuddrama är superintressant och tillsammans kan vi ta ett helhetsgrepp. Flera av våra författare rör sig mellan olika berättarformer så det är ett väldigt naturligt steg, säger Clara Gustafsson.

I andra länder har dramatiserade ljudböcker med både musik, ljudeffekter och flera skådespelare länge haft en starkare position än i Sverige där traditionen snarare varit neutrala inläsare. Bortsett från bland barnböcker givetvis där ljudsagor snarare dominerat marknaden.

– Vi söker hela tiden nya spännande samarbeten. Till de mest populära kategorierna hos podcastlyssnarna hör bland annat spänning, biografier, historia och populärvetenskap, och Norstedts är ju extremt duktiga och stora inom just de områdena. Norstedts sitter på berättelserna och vi på Bauer Media är bäst inom ljud, och därför känns ett podcastsamarbete mellan oss så oerhört rätt, säger Henrik Funke, Produktchef Podplay, i samma pressmeddelande och tillägger:

– Att vi tillsammans nu tillgängliggör spännande berättelser som tidigare endast funnits på ljudbokstjänster är extra roligt! Allt på Podplay har hög kvalité och är helt gratis.

Samtliga åtta avsnitt av Tystad finns att lyssna på redan nu på Podplay och släpps på övriga poddplattformar varje tisdag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.