Booker-priset 2022: Här är de 13 titlarna på den långa listan

Här är alla de 13 nominerade böckerna på Booker Prize 2022 long list. Foto: Booker Prize.

Juryn har spikat sin långa lista med nominerade böcker och författare till årets Booker-pris. Bland 2022 års nominerade finns den yngsta och den äldsta nominerade författaren genom tiderna. Åtminstone två titlar finns eller kommer att finnas på svenska.

Det finns mycket intressant att säga om de nominerade titlarna. Av de tretton utvalda på den långa listan är tre debutanter: Maps of Our Spectacular Bodies av Maddie Mortimer, Nightcrawling av Leila Mottley och After Sappho av Selby Wynn Schwartz.


ANNONS


Listan domineras av indieförlag då åtta av titlarna är utgivna på förlag som inte ingår i de stora koncernerna. Faber har två titlar på listan men även några riktigt små förlag är nominerade, enligt Booker Prize-organisationen.

Det är stor spännvidd på författarnas ålder. Om Alan Garner vinner kommer han att vara den äldsta Booker-vinnaren genom tiderna med sina 88 år. Just nu innehas den ”titeln” av Margret Atwood på 79 år. Det finns även möjlighet till den yngsta vinnaren genom tiderna då Leila Mottley endast är 19 år gammal. Snacka om debut! Yngst hittills är Eleanor Catton som vann vid 28 års ålder 2013 med The Luminaries som finns utgiven på svenska med titeln Himlakroppar.

Är det bara tegelstenar som nomineras till Bookerpriset? Nej då, Small Things Like These by Claire Keegan är endast 116 sidor lång.

Bland de nominerade finns några namn som tidigare figurerat på listorna: Bulawayo, Burnet och Fowler har nått den korta listan och Elizabeth Strout har varit på långa listan tidigare – faktiskt med en bok om samma huvudperson. Strouts bok är dessutom en av dem som vi kan se dyker upp på svenska i höst.

De 13 nominerade till Bookerpriset 2022 – långa listan

Glory av NoViolet Bulawayo (vars bok Vi behöver nya namn är utgiven på svenska)

Trust av Hernan Diaz


ANNONS


The Trees av Percival Everett

Booth av Karen Joy Fowler (vars tidigare bok Vi är alla helt utom oss finns på svenska)

Treacle Walker av Alan Garner

The Seven Moons of Maali Almeida av Shehan Karunatilaka

Small Things Like These av Claire Keegan (utgiven på svenska, Det tredje ljuset ; Små ting som dessa)

Case Study av Graeme Macrae Burnet (vars bok Ett blodigt verk: dokument rörande mördaren Robert Macrae finns utgiven på svenska)

The Colony av Audrey Magee (vars bok Löftet tidigare är utgiven på svenska)

Maps of Our Spectacular Bodies av Maddie Mortimer

Nightcrawling av Leila Mottley

After Sappho av Selby Wynn Schwartz

Oh William! av Elizabeth Strout (kommer på svenska i september med titeln Åh William! på Forum)

Fotnot: Vet du fler titlar eller författare på listan som är utgivna eller är planerade för utgivning på svenska? Skicka ett mejl till tips@boktugg.se och berätta för oss så att vi kan komplettera listan ovan.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.