Elever på Fredrika skola i i Åsele kommun i Västerbotten. Foto: Malin Grönborg

Fredrika skola i Åsele är årets bokväckare 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kulturrådets pris Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola i Åsele kommun för skolans aktiviteter inom projektet Väck boken.

I motiveringen skriver juryn att priset går till Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”

– Vi gick in i projektet med målsättningen att öka läslusten både hos våra elever samt hos alla andra människor runt om i bygden. Det sistnämnda för att vi vill förse våra elever med fler läsande förebilder, berättar Katarina Henriksson, lärare på Fredrika skola i Åsele kommun i Västerbotten.

Några exempel på aktiviteter i Fredrikas skolas Väck boken-projekt:

 • Ett konto skapades på Instagram (vackboken_Fredrika) där man dokumenterar allt man gör och som även fått följare utanför kommunen.
   
 • I den lokala lanthandeln, som även inrymmer en pizzeria, ställdes en hylla med böcker som kunderna fick läsa i medan de väntade på maten eller drack kaffe. För att få med byn på bokväckartågen gjordes affischer som sattes upp.
   
 • Eleverna (som är mellan 6 och 9 år gamla) har haft som läsutmaning att läsa alla svenskspråkiga barnböcker på deras läsnivå i Barn- och ungdomsbokskatalogen 21–22.
   
 • Under projektperioden har Fredrika skola provat bokgympa som morgongymnastik, men även utvecklat och utforskat sätt och metoder att väcka böcker.
   
 • Eleverna fick även låna hem böcker som de trodde att deras föräldrar skulle tycka om att läsa, för att uppmuntra vuxna att vara läsande förebilder.

I juryn finns representanter från Kulturrådets enhet för litteratur och bibliotek samt från kommunikationsenheten. Den som utses till Årets bokväckare har deltagit i Väck boken, Kulturrådets läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och ungdomar.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.