ANNONS

Utmärkelsen Årets bokväckare 2020 går till Elinsborgsskolan i Tensta. Foto: Susanne Kronholm

Elinsborgsskolan i Tensta är Årets bokväckare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För första gången har Kulturrådet utsett Årets bokväckare. Vinnaren presenteras i samband med årets släpp av Barn- och ungdomsbokskatalogen.

Elinsborgsskolan i Tensta har valts ut av Kulturrådet som Årets bokväckare. ”För deras imponerande påhittighet, engagemang och fina samarbete. Med kreativa idéer som bokgympa, bokfrukost och väcklinor har hela skolan engagerats i att väcka böcker”, står det i motiveringen. 

Vinnaren valdes ut bland de som deltagit i den nya lässatsningen Väck boken som presenterades 2019.

Det är även dags för årets Barn- och ungdomsbokskatalog där böcker ur det senaste årets utgivning presenteras. Katalogen släpps i vanlig ordning i samband med Läslovet, vecka 44. Den ges ut i en tryckt version och en digital version som redan nu finns att läsa och ladda ner från Kulturrådets webb.

– Katalogen är precis som vanligt till bredden fylld med alla slags berättelser för jättesmå till jättestora barn. Kanske berättelser som gör vardagen och världen lite mer begriplig eller också magisk och förtrollad eller allt på en och samma gång, säger Henriette Zorn, projektledare för Barn- och ungdomsbokskatalogen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Sveriges glömda historia, Väringasagan

I slutet på 970 lämnade flertalet män Svitjod, senare kallat Svearike, för att slåss för Vladimir, mot sin bror Jaropolk. Utsikterna för seger var stor. Vladimir hade fler krigare från Norden.

Vladimir var ättling till Rurik, den nordiska fursten över landet Rus, som regerat landet sedan ca 850.

”Vladimirs nordiska krigare, var de verkligen skillnaden mellan seger och förlust?”

”Ja” säger Leif Selander, författare till Väringasagan. ” På den tiden var de nordiska krigarna överlägsna allt motstånd. Nordmännen var fostrade sedan barnsben till krigare, något som inte fienden var.”

Efter att ha uppfyllt sitt löfte Vladimir, fortsatte nordmännen till Miklagård för att hjälpa den Romerska kejsaren mot generaler som gått över till fienden.

Segern över dem gjorde att nordmännen fick bilda Väringagardet. Ett livvaktsgarde som bestod till Romarrikets fall 1453.

”Livvakt och elitgarde i dåtidens främsta civilisation”, avslutar Leif. ”Det är stort. Då var Konstantinopel det absolut mäktigaste riket.”

(...) Läs hela artikeln »