Patrik Tornéus Littfest
Patrik Tornéus, grundare av festivalen och arrangör. Foto: Helena Fagertun.

Littfest 2022 – Patrik Tornéus ser fram emot en fest med publik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ljusglimtar trots mörker och en glädje över att äntligen kunna träffas live när Littfest, Umeå internationella litteraturfestival 17-19 mars, drar i gång.

Trots lättnader efter pandemin har det inte varit enkelt att arrangera. Umeå är fortfarande coronadrabbat, möjligen på grund av rally-vm som anordnades för några veckor sedan, och att få ihop deltagare från många håll i världen har varit en utmaning.


ANNONS


– Men vi har för första gången flera sydamerikanska författare med, det är riktigt spännande. Fast det roliga är blandningen, vi har också flera författare som cyklar eller tar bussen ner på stan för att komma hit, säger Patrik Tornéus, grundare av Littfest och projektledare.

Den globala demokratins tillbakagång står i fokus för Globala Torgets deltagande i Umeå Littfest. Temat sattes redan i höstas när diskussionerna om programmet startade.

– Det är brett och aktuellt, bland annat författarskap och journalistik drabbas hårt och hämningslöst. Vi kände att det var väldigt viktigt att prata om dessa värden, säger Patrik Desthon, projektledare för Globala Torget.

Ämnet har blivit än mer relevant den senaste tiden och med anledning av händelserna i Ukraina har vissa justeringar i programmet gjorts. En punkt har tillkommit just om kriget mot Ukraina där den ukrainska författaren och journalisten Kateryna Babkina medverkar på länk från ett flyktingläger i Polen. Tillsammans med bland andra Jade Legrand, chefsanalytiker på Rädda Barnen med en unik kunskap om hur krig påverkar barn, samtalar de bland annat om hur kriget påverkar just nu och vad som kan göras långsiktigt.

ANNONS

Rysk författare medverkar

I en annan programpunkt, om det fria ordet och berättandets gränser i Ryssland, medverkar den ryska författaren Ljudmila Ulitskaja på länk, något som fått journalister att ställa frågor.

– Det Globala Torget är en plattform som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Det finns plats hos oss för människor som står upp för det, vilket land man än kommer ifrån. Har man tagit ställning mot demokratin vore det en annan sak, men då hade de inte kommit till oss ändå, säger Patrik Desthon.

Det kan tyckas som ett mörkt program, men så är det inte, säger Patrik Desthon.

– Det finns ljuspunkter, allt är inte nattsvart. I litteraturen finns ofta ljus i mörkret, författare lyckas titta från en annan vinkel och kan se ljusstrimmorna.

Går att följa Littfest digitalt även i år

Förra årets arrangemang blev en digital fest och även i år finns möjligheten att se evenemanget på distans.

Festivalarrangörerna följde noggrant regeringens presskonferenser och när det annonserades att lättnader troligen skulle kunna göras i vår bestämde de sig för att köra.

– Det absolut roligaste är att vi faktiskt kan ha en festival med publik. Vi var rädda att det här året också skulle brinna inne. Det här är väl den tredje festivalen vi gör i år, vi har ritat om och ritat om och ritat om så många gånger, säger Patrik Tornéus.


ANNONS


Vill du följa Littfest 2022 på distans? Det går att se Littfest-TV på webben fredag-lördag (digital biljett 100 kr).

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.