Littfest 2022 – Patrik Tornéus ser fram emot en fest med publik

Patrik Tornéus Littfest
Patrik Tornéus, grundare av festivalen och arrangör. Foto: Helena Fagertun.

Ljusglimtar trots mörker och en glädje över att äntligen kunna träffas live när Littfest, Umeå internationella litteraturfestival 17-19 mars, drar i gång.

Trots lättnader efter pandemin har det inte varit enkelt att arrangera. Umeå är fortfarande coronadrabbat, möjligen på grund av rally-vm som anordnades för några veckor sedan, och att få ihop deltagare från många håll i världen har varit en utmaning.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Men vi har för första gången flera sydamerikanska författare med, det är riktigt spännande. Fast det roliga är blandningen, vi har också flera författare som cyklar eller tar bussen ner på stan för att komma hit, säger Patrik Tornéus, grundare av Littfest och projektledare.

Den globala demokratins tillbakagång står i fokus för Globala Torgets deltagande i Umeå Littfest. Temat sattes redan i höstas när diskussionerna om programmet startade.

– Det är brett och aktuellt, bland annat författarskap och journalistik drabbas hårt och hämningslöst. Vi kände att det var väldigt viktigt att prata om dessa värden, säger Patrik Desthon, projektledare för Globala Torget.

Ämnet har blivit än mer relevant den senaste tiden och med anledning av händelserna i Ukraina har vissa justeringar i programmet gjorts. En punkt har tillkommit just om kriget mot Ukraina där den ukrainska författaren och journalisten Kateryna Babkina medverkar på länk från ett flyktingläger i Polen. Tillsammans med bland andra Jade Legrand, chefsanalytiker på Rädda Barnen med en unik kunskap om hur krig påverkar barn, samtalar de bland annat om hur kriget påverkar just nu och vad som kan göras långsiktigt.

Rysk författare medverkar

I en annan programpunkt, om det fria ordet och berättandets gränser i Ryssland, medverkar den ryska författaren Ljudmila Ulitskaja på länk, något som fått journalister att ställa frågor.

– Det Globala Torget är en plattform som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Det finns plats hos oss för människor som står upp för det, vilket land man än kommer ifrån. Har man tagit ställning mot demokratin vore det en annan sak, men då hade de inte kommit till oss ändå, säger Patrik Desthon.

Det kan tyckas som ett mörkt program, men så är det inte, säger Patrik Desthon.

– Det finns ljuspunkter, allt är inte nattsvart. I litteraturen finns ofta ljus i mörkret, författare lyckas titta från en annan vinkel och kan se ljusstrimmorna.

Går att följa Littfest digitalt även i år

Förra årets arrangemang blev en digital fest och även i år finns möjligheten att se evenemanget på distans.

Festivalarrangörerna följde noggrant regeringens presskonferenser och när det annonserades att lättnader troligen skulle kunna göras i vår bestämde de sig för att köra.

– Det absolut roligaste är att vi faktiskt kan ha en festival med publik. Vi var rädda att det här året också skulle brinna inne. Det här är väl den tredje festivalen vi gör i år, vi har ritat om och ritat om och ritat om så många gånger, säger Patrik Tornéus.

Vill du följa Littfest 2022 på distans? Det går att se Littfest-TV på webben fredag-lördag (digital biljett 100 kr).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.