Fler initiativ från bokbranschen för Ukraina

Tavla till vänster: Dag Öhrlund. Bokomslag till höger: Bonnier Carlsen. Bakgrund: Istock.

Dag Öhrlund auktionerar ut tavlor, Bonnier Carlsen ger ut ukrainsk barnbok och Bonnier Books skänker 160 000 euro till förmån för Ukraina.

Vi har redan skrivit om initiativ för att stötta Ukraina från den svenska bokbranschen, bland annat skänkte Tukan förlag 100 000 kronor till UNHCR och Unicef för hjälpinsatser i Ukraina. Flera andra initiativ är på gång.

Författaren Dag Öhrlund samlar in pengar genom att måla tavlor som han auktionerar ut på sin Facebooksida. Pengarna går oavkortat till stiftelsen Blåljus i Samverkan som nu köper ambulanser, fyller dem med viktig sjukvårdsutrustning och kör ner dem till Ukraina där de överlämnas.

Den förra auktionen avslutades på 20 000 kronor och just nu är ännu en auktion på gång.

– Den första ambulansen är redan inköpt, lastad och rullar neråt tisdag kväll, säger Dag Öhrlund.

Han uppmanar andra författare att engagera sig.

– Andra författare kan säkert bidra med att sälja autografer, anteckningar, pappersmanus, specialsignerade böcker etcetera. Varje krona till Ukraina räknas.

I natt rullar den första ambulansen mot Ukraina. Bakom ratten sitter Pär Johansson, ordförande i stiftelsen Blåljus i Samverkan. Foto: Josephine Öhrlund.

Bonnier Books skänker tillsammans med sina medarbetare över 165 000 euro till förmån för Ukraina. Det började som en insamling förra helgen där Bonnier Books meddelade sina anställda att förlaget skulle matcha medarbetarnas donationer upp till 50 000 euro, och skänka pengarna till Röda Korset och Sverige för UNHCR för att stötta organisationernas arbete på plats i Ukraina. 

– Medarbetarna har varit fantastiska. Bonnier Books skänker 100 000 euro och de anställda mellan 65 000 och 70 000 euro, den insamlingen är fortfarande öppen, säger Håkan Rudels till Svensk Bokhandel.

Ett annat initiativ från Bonnierförlagen är utgivningen av den ukrainska barnboken Maya och hennes vännerskriven av Larysa Denysenko och illustrerad av Masha Foya (översatt till svenska av David Szybek). Intäkterna från boken, som släpps i april 2022, går oavkortat till Unicef Sverige för att hjälpa barn i Ukraina. 

Maya och hennes vänner gavs ursprungligen ut i Ukraina 2017 och berättar om Maya och hennes 16 klasskamrater som alla har olika familjesituationer. Det är en berättelse om vanliga ukrainska barn och deras familjer, och om deras liv i ständigt hot om krig sedan Rysslands ockupation av Krim 2014.

Larysa Denysenko är en välkänd författare, advokat, människorättsaktivist, TV- och radiojournalist och medlem i ukrainska PEN. Maya och hennes vänner skrevs för att belysa hur alla barn har rätt att leva i säkerhet och trygghet, oavsett hur många föräldrar de har, om de är föräldralösa, har skilts från sina föräldrar på grund av krig eller har fått fly från sina hem.

– Vi vill ge ut Maya och hennes vänner för att uppmärksamma alla barns rätt att växa upp i ett kärleksfullt och tryggt hem, samtidigt som den fruktansvärda situationen i Ukraina är ett exempel på att så inte är fallet för många. Vi hoppas naturligtvis dessutom att vi kan göra en skillnad för barnen i Ukraina genom att skänka bokens intäkter till förmån för Unicef Sverige, säger Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen och ansvarig för Bonnierförlagens läsfrämjande arbete, i ett pressmeddelande.

Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och Ugglan sluter också upp och skänker sina intäkter från varje sålt exemplar av boken till Unicef Sverige. Livonia Print i Lettland sponsrar den svenska tryckningen samt transport och Lessebo Paper sponsrar med bokens papper. Internationellt ger även finska, polska och brittiska förlag inom Bonnier Books ut Maya och hennes vänner och skänker intäkterna för att hjälpa barn i Ukraina.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.