8-årig författare gömde sin egen bok på biblioteket

Åttaårige Dillon Helbig tog med sin egenskrivna bok till det kommunala biblioteket där han smusslade in den på barnbokshyllan. Arkivbild: Christine Olsson/TT.

Vid ett besök på det kommunala biblioteket smusslade åttaårige Dillon Helbig in sin handskrivna bok i en av bibliotekets bokhyllor. Nu är väntelistan för att få låna den ett år.

Boken ”The Adventures of Dillon Helbig’s Crismis” skrevs av åttaårige Dillon Helbig i Idaho, USA, och handlar om hur en julstjärna exploderar och slungar Dillon tillbaka till det ursprungliga Thanksgiving-firandet och Nordpolen.

När den unge unge författaren skrivit klart och färglagt alla sina bilder bestämde han sig för att dela sitt verk om juläventyret med andra och vid ett besök på det kommunala biblioteket ett par dagar senare smög han in boken på barnbokshyllan, skriver Washington Post.

– Det var busigt gjort, men ganska coolt, berättar han.

Erkände för mamma

Hans luriga plan uppdagades när han erkände för sin mamma vad han gjort. Men när de återvände två dagar senare hade personalen hittat boken och läst den.

Bibliotekschefen Alex Hartman berättar att han var överraskad av den unge författarens djärvhet och tog hem boken och läste den för sin 6-årige son, som skrattade och tyckte det var en av de roligaste böcker han någonsin hört.

– Det var en lömsk handling, men boken är alldeles för speciell för att vi ska överväga att göra oss av med den, säger Alex Hartman.

I stället förseddes verket med en streckkod på baksidan och den lades till i datorsystemet.

Väntelistan växer

Och efterfrågan har vuxit; nu står 55 personer på väntelistan och de kan behöva vänta så länge som ett år på att få låna boken, eftersom det inte är möjligt att beställa fler kopior av den.

Men Dillon själv ger ett lugnande besked. Han jobbar nämligen på en uppföljare, och han har också börjat skriva på en bok om en garderob som äter upp jackor.

Text: Linnéa Wannefors/TT

Boktuggs fotnot: Det är något med biblioteken i Idaho. Nyligen var det någon som lämnade tillbaka en försenad bok – efter 111 år

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,