Ville förbjuda serieboken Maus – gjorde den till bästsäljare på Amazon istället

När skolstyrelsen ville förbjuda Maus fick den istället så mycket publicitet att den blev en storsäljare på Amazon igen.

En klåfingrig skolstyrelse ville bannlysa serieromanen Maus av Art Spiegelman. Det blev en världsnyhet och förvandlade istället boken åter till en bästsäljare som rusade upp till första plats på Amazons topplista.

Serieromanen Maus handlar om Förintelsen och märkligt nog ville ledamöter i en skolstyrelse i Tennesse plocka bort boken och förbjuda åttondeklassarna att läsa den med hänvisning till ”svordomar och en bild av kvinnlig nakenhet”.

Det beslutet kan man säga gav en oväntad effekt. Förutom att de kritiserades och hånades av tidningar inte bara i USA utan hela världen så väckte medias intresse för den en gång Pulitzerbelönade serieromanen av Art Spiegelman (som faktiskt är född i Stockholm!) även läsarnas intresse. Förbjudna böcker säljer?

Igår låg Maus plötsligt etta på Amazons topplista, rapporterar WSJ. Och fortfarande idag så syns två av utgåvorna bland de tio mest sålda titlarna just nu på Amazon. Maus gavs ursprungligen ut i två delar, 1986 och 1991. Han fick en lång rad priser, det största kanske Pulitzerpriset 1992 för dessa böcker.

Kuriosa i sammanhanget är att Art Spiegelman fick det svenska seriepriset Urhunden för Maus redan 1988 och sedan för bok två 1993. Även här hemma finns serieromanen fortfarande att köpa, de två böckerna i en samlad utgåva på 295 sidor:

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,