Årets läsupplevelse 2021 – plats 7: ”Je m’appelle Agneta” av Emma Hamberg

Årets läsupplevelse 2021 - plats 7: Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Emma Hambergs roman Je m’appelle Agneta kom på plats 7 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Här berättar författaren om vad boken betyder för henne.

Boken Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg handlar om 49-åriga Agneta som oväntat lämnar det stagnerade livet i Sverige och ger sig iväg på ett äventyr till Provence. Je m’appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. Bokens livsbejakande, livsglädje och humor lyfts fram i flera recensioner.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Je m'appelle Agneta

Je m'appelle Agneta

  • Förlag: Piratförlaget
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-15
  • ISBN: 9789164206725

Vi ställde ett par frågor till Emma Hamberg.

Vad betyder den här boken för dig?
– Den här boken är faktiskt lite av en frihetsbok för mig. Efter att jag skrev Resten av allt är vårt, som handlade om min familj, vårt gemensamma trauma runt min ex-mans sjukdom och min nya kärlek som jag vågade kasta mig in i, var det som om jag var helt fri. Fri som författare. Jag hade skrivit klart min Rosengädda-serie, skrivit Resten av allt är vårt, som jag kände var direkt nödvändig för mig själv att få ur mig och efter det … vad vill jag nu? Så Je m’appelle Agneta är skriven på ren lust. Att få hänga med Agneta och vara i hennes hjärna under hennes äventyr, har varit lika roligt för mig som för henne faktiskt. En nystart för oss båda!

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Agneta bygger väldigt mycket på brev jag fått från mina läsare. Jag kände att det var så många kvinnor som skrev om känslan av osynlighet och att vara mycket roligare inombords än tillsammans med andra. Så jag tog alla de breven och skapade Agneta, som jag sedan befriade totalt och lät bada i ostar, vin, erotik, frigörelse, dans och framför allt: vänskap. Tänk om vi prioriterade om? Slutade träna och äta quinoa tre gånger i veckan! Och istället träffade vänner och åt ost tillsammans lika många gånger varje vecka. Jag tror på riktigt vi här uppe i Norden behöver mer ost och vänner i vår vardag. 

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
– Åh, jag har läst så många bra böcker i år! Mums! Men Sara Lövestams roliga, snabba och varma bok Ljudet av fötter älskade jag verkligen. Kvinnohistoria, barnlängtan och ett sjukt drag!

Dessutom fick vi också en kommentar från Pia Printz, förläggare på Piratförlaget:

– Jag kan inte ta åt mig äran av att ha jobbat med texten alls, för det gjorde Sofia Brattselius Thunfors (som var förläggare här då) och Anna Hirvi Sigurdsson som var redaktör. Jag tog över när boken skulle få ett omslag och säljas in, och det är en FRÖJD att vara Emmas förläggare. Hon är precis så härlig som hon verkar utåt: kreativ, smart, sprudlande och snäll. Nu jobbar vi för fullt med en kokbok som blir en slags kompanjon till Agneta-boken, och det är SÅ roligt!

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.