Årets läsupplevelse 2021 – plats 16: ”Renegater” av Klas Östergren

Årets läsupplevelse 2021 - plats 16: Renegater av Klas Östergren. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Renegater av Klas Östergren kom på plats 16 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Möt bokens förläggare Stephen Farran-Lee från Polaris.

Renegater är den sista delen i den svit som påbörjades med Gentlemen och som sedan fick en oväntad fortsättning med Gangsters 2005. Berättaren, känd från de tidigare delarna, spejar ut över åkrarna från sin gård i södra Sverige. Det är våren 2018. En händelserik tid. På mycket långt avstånd ser han en gestalt som verkar på något sätt bekant. Mycket riktigt. Det är Henry Morgan. Han är på pilgrimsvandring genom Europa, från Wien och på väg upp till Lappland för att få träffa sin son. Och hans ankomst får naturligtvis konsekvenser. 

Renegater

Renegater

Vi lät förläggaren Stephen Farran-Lee svara på två frågor.

Vad har boken betytt för dig?
– Renegater har varit en sällsynt sammansatt läsupplevelse, dels för att avsluta och se tillbaka på ett av de stora prosaverken i vår tid, trilogin om Henry Morgan som inleddes med Gentlemen, och dels för att sätta skandaler i vår egen tid – krisen i Svenska Akademien och Sveriges vapenhandel – i nya sammanhang och ny belysning. En roman av oerhört stor betydelse.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser år 2021?
Häng City (utkommer i januari 2022, reds anm), en sagolikt originell debut, ett slags Flugornas herre eller kanske snarare Mälarpirater i Luleå, en tonårssommar som fångas med en fantastisk precision, en äventyrsbok där äventyret egentligen är någon annanstans.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.