De två tidigare översatte romanerna av Abdulrazak Gurnah samt en nyöversatt bok släpps till årets julhandel. Nästa år kommer ytterligare två av hans böcker på svenska. Foto: Mark Pringle.

Nu finns Nobelpristagaren Gurnah i butik – därför valde man danskt band

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tryckerikrisen bidrog till beslutet att välja danskt band för Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs böcker. I dagarna har de två av tre titlar leverats ut till bokhandlare runtom i landet. Totalt trycks de i 60 000 exemplar.

Att det just nu är problem att få tryckt sina böcker har knappast undgått någon. Bonnierförlagen har förmodligen ett bättre förhandlingsläge än många mindre förlag, i kraft av sin storlek. Vi berättade tidigare idag om Pug Förlag som tvingas vänta på ett tilltryck ända fram till dagen före julafton.


ANNONS


En bok som många bokhandlare väntat på den senaste månaden är Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah  vars två tidigare översatta böcker ges ut i nytutgåva som ett samarbete mellan Albert Bonniers förlag och Celanders Förlag. Men i fredags började boken levereras.

Vi ställde några snabba frågor till förlaget om vilka avvägningar man gjort, inklusive det faktum att böckerna ges ut som danskt band istället för inbundet som man kanske kunde väntat sig.

Valde man danskt band för nyutgåvan av årets Nobelpristagare med anledning av tryckeriernas långa leveranstid? 2019 gavs både Peter Handke och Olga Tokarczuk gavs ut som inbundna i början av november det året?
– Det finns ingen given form för Nobelböcker, man tar det från gång till gång. Det fanns många skäl att välja danskt band – vi har gjort många stiliga utgåvor på detta sätt, och det blir en allt vanligare form, för variationens skull. När det stod klart att det också gick att få fram böcker snabbare, bidrog det till beslutet, säger Daniel Sandström, förläggare och litterär chef på Albert Bonniers Förlag.

Hur stora upplagor har ni vågat trycka?
– Vi trycker lite mer än 60 000 av alla tre, och av beställningarna att döma ser det att vara rimligt beslut.

ANNONS

Även den nya boken Efterliv kommer i danskt band istället för inbunden som man kanske hade förväntat sig? Är det för att få snabbare leverans eller något annat skäl?
– Under hösten har som bekant problemen med produktion och leverans tilltagit, och då känns det säkrast att ligga kvar med danskt band (vi använder det ibland också som originalformat, så det är inte konstigt). Alternativet hade varit exempelvis flexiband, men då hade böckerna kommit in först i januari. Nu får de tre böckerna ett sammanhållet utseende, med bra papper och fin design, det är vi nöjda med, de blir mycket snygga.

Kommer någon eller några av titlarna att läsas in som ljudbok?
– Två böcker har vi beslutat om, det kan tillkomma fler.

Eboken släpptes samma dag som pappersboken – vad är skälet till att ni inte gav ut den tidigare?
– Det fanns ingen anledning att separera datumen, vi ville att det skulle vara en samlad händelse när allt släpps.

Tre böcker av Nobelpristagaren i julhandeln

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …