Här är alla nominerade till Årets bästa kriminalroman 2021

Årets kriminalroman 2021 - de nominerade
Fem svenska författare nominerade av Deckarakademin till Årets kriminalroman 2021: Dennis Magnusson (foto: Jan-Åke Eriksson), Liza Marklund (foto: Annika Marklund), Johan Theorin (foto: Johanna Hanno), Marie Hermanson (foto: Emelie Asplund) och Åsa Larsson (foto: Orlando G Boström).

Svenska Deckarakademins båda läsgrupper har nu valt ut fem svenska och fem översätta kriminalromaner bland drygt 230 utgivna deckare. Här är de nominerade som kan vinna priset Årets bästa kriminalroman.

”Det blev en strid på kniven vid omröstningarna till årets bästa kriminalromaner i år. Bland de cirka 230 deckare som anmälts till Svenska Deckarakademins båda läsgrupper fanns många guldkorn, och det var många fler som ansågs värda att hamna på nomineringslistorna”, skriver Deckarakademin i ett pressmeddelande.


ANNONS


Nominerade till Årets svenska kriminalroman

Hermanson, Marie: Pestön (Albert Bonniers förlag)

Pestön

Pestön

Nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin

"[Pestön] inbjuder till engagemang och inlevelse i tider, platser och personer som både är helt främmande och omedelbart närvarande. Kort sagt: En roman som gör sitt jobb bra, och mer därtill." Svenska Dagbladet

"Samtidigt är 'Pestön' spännande som en deckare av bästa märke. Läs mer »

Larsson, Åsa: Fädernas missgärningar (Albert Bonniers förlag)

Fädernas missgärningar

Fädernas missgärningar

Tilldelad Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Deckare 2021

– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Läs mer »

Magnusson, Dennis: Mord enligt manus (Ordfront)

Mord enligt manus

Mord enligt manus

NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN 2021 av Svenska Deckarakademin 

Manusförfattaren Sebastian Lager jobbar som lärare på en manusskola för att försörja sig. En dag blir en av hans studenter gripen, misstänkt för att ligga bakom en kvinnas försvinnande, en kvinna som också går på kursen. Läs mer »

Marklund, Liza: Polcirkeln (Piratförlaget)

Polcirkeln

Polcirkeln

Nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin

Polcirkeln" är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Liza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet. Läs mer »

Theorin, Johan: Benvittring (Wahlström & Widstrand) – kommer ut 15 november

Benvittring

Benvittring

En man dör i ett stenras på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor.

När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof. Läs mer »

Flera av författarna har återvänt till kriminalgenren i år, och två av dem (Åsa Larsson och Johan Theorin) har vunnit Deckarakademins pris tidigare. Precis som Liza Marklund har Åsa Larsson även varit nominerad flera gånger. Nyast i samlingen är Dennis Magnusson, som debuterade 2017, medan Marie Hermanson kom med sin första bok redan 1986. I deckargenren har hon dock inte skrivit så mycket.


ANNONS


Vi kan även konstatera att Bonnierförlagen tar tre av nomineringarna och småförlagen lyser med sin frånvaro i år. Mer spridning är det bland de översatta böckerna.

Nominerade till Årets till svenska översatta kriminalroman

Backman, Elina: När kungen dör (Bokfabriken)
Originaltitel: Kun kuningas kuolee. Översättning: Marjut Hökfelt.

När kungen dör

När kungen dör

Nominerad till årets bästa översatta kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin

 

Journalisten Saana Havas är på semester utanför Helsingfors när hon får reda på att en tonårsflicka mördades i byn för trettio år sedan. Saana börjar gräva, men ingen i den lugna idyllen tycks uppskatta att gamla sår rivs upp. Läs mer »

Blunt, Giles: Arktiska nätter (Hoi förlag)
Originaltitel: Until the Night. Översättning: Sandra Gustafsson & Lars Rambe.

Arktiska nätter

Arktiska nätter

I utredningen av en serie mord och försvinnanden olikt några fall som kriminalinspektörerna John Cardinal och Lise Delorme tidigare stött på sätts de på stora prov både som människor och poliser. En senatorshustru har kedjats fast utanför ruinerna efter ett övergivet hotell i skogen långt utanför Algonquin Bay och lämnats där för att långsamt frysa ihjäl i den iskalla natten. Läs mer »

Hancock, Anne Mette: Äppelmannen (Louise Bäckelin förlag)
Originaltitel: Mercedes-snittet. Översättning: Helena Stedman.

Äppelmannen

Äppelmannen

En pojke har försvunnit spårlöst från sin skola och journalisten Heloise Kaldan beger sig till platsen för att ta reda på vad som har hänt. På skolgården möter hon sin vän Erik Schäfer som har hand om fallet. Ingen vet vad som hänt pojken men plötsligt dyker hans telefon upp. Läs mer »

Indriðason, Arnaldur: Flickan vid bron (Norstedts)
Originaltitel: Stúlkan hjá brúnni. Översättning: Ingela Jansson.

Flickan vid bron

Flickan vid bron

"Spänning som håller till sista sidan" Nerikes Allehanda

<em>Flickan vid bron</em> är andra delen i den isländske deckarkungens nya serie med den pensionerade polisen Konrad, som inleddes med <em>Mörkret vet</em>. Konrad blir mot sin vilja indragen i gamla ouppklarade mordfall då ett äldre par kontaktar honom. Läs mer »

Musso, Guillaume: Återträffen (Nona)
Originaltitel: La jeune fille et la nuit. Översättning: Christina Norrman.

Återträffen

Återträffen

***** Utsedd till bästa översatta kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin. *****

"Jag har en ny favorit – Guillaume Musso!"
– Titti Schultz, SVT Go'kväll

"En bladvändare som höll mig vaken halva natten"
– Harlan Coben

"Stilfull, smart och nostalgisk ... Läs mer »

Författarna kommer från fem olika länder, och därmed följer att de faktiskt också är översatta från fem olika språk. Finska Elina Backmans bok är hennes romandebut, men de övriga författarna har publicerats på svenska tidigare. Arnaldur Indriðason vann priset 2005 med Änglarösten.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Vilka som nomineras till årets debutantpris avgörs om en vecka, detsamma gäller vilka barn- och ungdomsboksdeckare som tävlar om ”Spårhunden”. Alla vinnare offentliggörs vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets festival i Eskilstuna den 19 – 21 november.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL