Årets kriminalroman 2021 - de nominerade
Fem svenska författare nominerade av Deckarakademin till Årets kriminalroman 2021: Dennis Magnusson (foto: Jan-Åke Eriksson), Liza Marklund (foto: Annika Marklund), Johan Theorin (foto: Johanna Hanno), Marie Hermanson (foto: Emelie Asplund) och Åsa Larsson (foto: Orlando G Boström).

Här är alla nominerade till Årets bästa kriminalroman 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Deckarakademins båda läsgrupper har nu valt ut fem svenska och fem översätta kriminalromaner bland drygt 230 utgivna deckare. Här är de nominerade som kan vinna priset Årets bästa kriminalroman.

”Det blev en strid på kniven vid omröstningarna till årets bästa kriminalromaner i år. Bland de cirka 230 deckare som anmälts till Svenska Deckarakademins båda läsgrupper fanns många guldkorn, och det var många fler som ansågs värda att hamna på nomineringslistorna”, skriver Deckarakademin i ett pressmeddelande.


ANNONS


Nominerade till Årets svenska kriminalroman

Hermanson, Marie: Pestön (Albert Bonniers förlag)

Pestön

Pestön

"[Pestön] inbjuder till engagemang och inlevelse i tider, platser och personer som både är helt främmande och omedelbart närvarande. Kort sagt: En roman som gör sitt jobb bra, och mer därtill." Svenska Dagbladet

"Samtidigt är 'Pestön' spännande som en deckare av bästa märke. De sista 100 sidorna sträckläser jag." Göteborgs-Posten

Göteborg 1925. Läs mer »

Larsson, Åsa: Fädernas missgärningar (Albert Bonniers förlag)

Fädernas missgärningar

Fädernas missgärningar

Tilldelad Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Deckare 2021

– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Läs mer »

Magnusson, Dennis: Mord enligt manus (Ordfront)

Mord enligt manus

Mord enligt manus

NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN 2021 av Svenska Deckarakademin 

Manusförfattaren Sebastian Lager jobbar som lärare på en manusskola för att försörja sig. En dag blir en av hans studenter gripen, misstänkt för att ligga bakom en kvinnas försvinnande, en kvinna som också går på kursen. Läs mer »

Marklund, Liza: Polcirkeln (Piratförlaget)

Polcirkeln

Polcirkeln

Nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin

Polcirkeln" är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Liza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet. Läs mer »

Theorin, Johan: Benvittring (Wahlström & Widstrand) – kommer ut 15 november

Benvittring

Benvittring

En man dör i ett stenras på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor.

När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof. Läs mer »

Flera av författarna har återvänt till kriminalgenren i år, och två av dem (Åsa Larsson och Johan Theorin) har vunnit Deckarakademins pris tidigare. Precis som Liza Marklund har Åsa Larsson även varit nominerad flera gånger. Nyast i samlingen är Dennis Magnusson, som debuterade 2017, medan Marie Hermanson kom med sin första bok redan 1986. I deckargenren har hon dock inte skrivit så mycket.


ANNONS


Vi kan även konstatera att Bonnierförlagen tar tre av nomineringarna och småförlagen lyser med sin frånvaro i år. Mer spridning är det bland de översatta böckerna.

Nominerade till Årets till svenska översatta kriminalroman

Backman, Elina: När kungen dör (Bokfabriken)
Originaltitel: Kun kuningas kuolee. Översättning: Marjut Hökfelt.

När kungen dör

När kungen dör

Nominerad till årets bästa översatta kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin

Journalisten Sara är på semester hos sin moster på lantstället i Hartola när hon får reda på att en tonårsflicka mördats i bygden för 30 år sedan. Hon börjar gräva i fallet, men möter motstånd. Ingen i den lugna idyllen tycks uppskatta att gamla sår rivs upp. Läs mer »

Blunt, Giles: Arktiska nätter (Hoi förlag)
Originaltitel: Until the Night. Översättning: Sandra Gustafsson & Lars Rambe.

Arktiska nätter

Arktiska nätter

I utredningen av en serie mord och försvinnanden olikt några fall som kriminalinspektörerna John Cardinal och Lise Delorme tidigare stött på sätts de på stora prov både som människor och poliser. En senatorshustru har kedjats fast utanför ruinerna efter ett övergivet hotell i skogen långt utanför Algonquin Bay och lämnats där för att långsamt frysa ihjäl i den iskalla natten. Läs mer »

Hancock, Anne Mette: Äppelmannen (Louise Bäckelin förlag)
Originaltitel: Mercedes-snittet. Översättning: Helena Stedman.

Äppelmannen

Äppelmannen

En pojke har försvunnit spårlöst från sin skola och journalisten Heloise Kaldan beger sig till platsen för att ta reda på vad som har hänt. På skolgården möter hon sin vän Erik Schäfer som har hand om fallet. Ingen vet vad som hänt pojken men plötsligt dyker hans telefon upp. Läs mer »

Indriðason, Arnaldur: Flickan vid bron (Norstedts)
Originaltitel: Stúlkan hjá brúnni. Översättning: Ingela Jansson.

Flickan vid bron

Flickan vid bron

"Spänning som håller till sista sidan" Nerikes Allehanda

<em>Flickan vid bron</em> är andra delen i den isländske deckarkungens nya serie med den pensionerade polisen Konrad, som inleddes med <em>Mörkret vet</em>. Konrad blir mot sin vilja indragen i gamla ouppklarade mordfall då ett äldre par kontaktar honom. Läs mer »

Musso, Guillaume: Återträffen (Nona)
Originaltitel: La jeune fille et la nuit. Översättning: Christina Norrman.

Återträffen

Återträffen

***** Utsedd till bästa översatta kriminalroman 2021 av Svenska Deckarakademin. *****

"Jag har en ny favorit – Guillaume Musso!"
– Titti Schultz, SVT Go'kväll

"En bladvändare som höll mig vaken halva natten"
– Harlan Coben

"Stilfull, smart och nostalgisk ... Läs mer »

Författarna kommer från fem olika länder, och därmed följer att de faktiskt också är översatta från fem olika språk. Finska Elina Backmans bok är hennes romandebut, men de övriga författarna har publicerats på svenska tidigare. Arnaldur Indriðason vann priset 2005 med Änglarösten.

Vilka som nomineras till årets debutantpris avgörs om en vecka, detsamma gäller vilka barn- och ungdomsboksdeckare som tävlar om ”Spårhunden”. Alla vinnare offentliggörs vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets festival i Eskilstuna den 19 – 21 november.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …