Arktiska nätter av Giles Blunt är en av fem nominerade till Deckarakademins pris Årets bästa kriminalroman. Översättare är Lars Rambe och Sandra Gustafsson. Foto: Privat.

Överraskande nominering till Årets bästa kriminalroman för Hoi Förlag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På Hoi Förlag jublades det lite extra när de nominerade till Årets bästa kriminalroman presenterades eftersom Arktiska nätter av Giles Blunt fanns med bland de översatta titlarna. Samma dag som boken släpptes.

På torsdagen presenterade Deckarakademin listan över de fem bästa svenska och de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna 2021, utvalda bland runt 230 deckare som getts ut under året.


ANNONS


Bland de utländska titlarna fanns ett överraskande förlagsnamn: Hoi Förlag som gett ut Arktiska nätter av den kanadensiska författaren Giles Blunt. En stor framgång för förlaget då det är första gången någon av Hoi:s titlar nomineras till priset, men även för förlagschefen Lars Rambe som tillsammans med Sandra Gustafsson är de som har översatt boken till svenska.

Bättre timing kunde de inte önskat sig – bokens utgivningsdatum var just den 21 oktober.

ANNONS

Grattis till nomineringen, de flesta förknippar väl inte Hoi Förlag med översatt litteratur?
– För några år sedan bestämde vi oss för att bredda utbudet också med översatt litteratur. Den absolut största satsningen har varit på just Cardinal-serien i sex delar av Giles Blunt. Vi har även gett ut två feel good-titlar i översättning och har ytterligare minst en som kommer nästa år, säger Lars Rambe. 

Hur kom det sig att ni gav ut just den här serien av Giles Blunt?
– Både jag och Sandra Gustafsson hade läst flera av hans böcker tidigare och tycker mycket om dem. Vi insåg snart att de inte längre fanns i tryck i Sverige. Vi kontaktade agenten och inledde ett samarbete. Vi har även gett ut den första delen i serien i Danmark.

Är det fler böcker inplanerade av honom?
Arktiska nätter är alltså den sjätte och avslutande delen i serien så det har varit ett stort översättningsarbete. Nu har vi inga titlar kvar att ge ut, men vem vet – med förnyad popularitet för Giles Blunt i Sverige kanske vi måste titta på ytterligare någon titel, säger Lars Rambe.

Förutom Cardinal-serien har Giles Blunt skrivit ytterligare fyra fristående romaner.

De fem första delarna i Cardinal-serien är tidigare utgivna av Bonnier Albert Bonniers Förlag (mellan 2003 och 2012) och ska ha sålt väldigt bra i början. Hoi Förlag valde dock att göra nya översättningar och släppte de tre första böckerna under 2020 och ytterligare tre i år. Alla som pocket, ebok och ljudbok.

– Samtliga titlar är bland våra bäst säljande på förlaget i audioformatet. Redan över 20 000 lyssnade timmar på första boken, Fruset offer. Pocketböckerna har hittills sålt i mellan 1000 och 2000 exemplar vardera under det första året, säger Lars Rambe.

Nu återstår att se om nomineringen och den ökade uppmärksamheten ger ett försäljningslyft. Den 21 november avslöjas vilka titlar som utses till Årets bästa kriminalroman i respektive kategori.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL