Överraskande nominering till Årets bästa kriminalroman för Hoi Förlag

Arktiska nätter av Giles Blunt är en av fem nominerade till Deckarakademins pris Årets bästa kriminalroman. Översättare är Lars Rambe och Sandra Gustafsson. Foto: Privat.

På Hoi Förlag jublades det lite extra när de nominerade till Årets bästa kriminalroman presenterades eftersom Arktiska nätter av Giles Blunt fanns med bland de översatta titlarna. Samma dag som boken släpptes.

På torsdagen presenterade Deckarakademin listan över de fem bästa svenska och de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna 2021, utvalda bland runt 230 deckare som getts ut under året.

Bland de utländska titlarna fanns ett överraskande förlagsnamn: Hoi Förlag som gett ut Arktiska nätter av den kanadensiska författaren Giles Blunt. En stor framgång för förlaget då det är första gången någon av Hoi:s titlar nomineras till priset, men även för förlagschefen Lars Rambe som tillsammans med Sandra Gustafsson är de som har översatt boken till svenska.

Bättre timing kunde de inte önskat sig – bokens utgivningsdatum var just den 21 oktober.

Grattis till nomineringen, de flesta förknippar väl inte Hoi Förlag med översatt litteratur?
– För några år sedan bestämde vi oss för att bredda utbudet också med översatt litteratur. Den absolut största satsningen har varit på just Cardinal-serien i sex delar av Giles Blunt. Vi har även gett ut två feel good-titlar i översättning och har ytterligare minst en som kommer nästa år, säger Lars Rambe. 

Hur kom det sig att ni gav ut just den här serien av Giles Blunt?
– Både jag och Sandra Gustafsson hade läst flera av hans böcker tidigare och tycker mycket om dem. Vi insåg snart att de inte längre fanns i tryck i Sverige. Vi kontaktade agenten och inledde ett samarbete. Vi har även gett ut den första delen i serien i Danmark.

Är det fler böcker inplanerade av honom?
Arktiska nätter är alltså den sjätte och avslutande delen i serien så det har varit ett stort översättningsarbete. Nu har vi inga titlar kvar att ge ut, men vem vet – med förnyad popularitet för Giles Blunt i Sverige kanske vi måste titta på ytterligare någon titel, säger Lars Rambe.

Förutom Cardinal-serien har Giles Blunt skrivit ytterligare fyra fristående romaner.

De fem första delarna i Cardinal-serien är tidigare utgivna av Bonnier Albert Bonniers Förlag (mellan 2003 och 2012) och ska ha sålt väldigt bra i början. Hoi Förlag valde dock att göra nya översättningar och släppte de tre första böckerna under 2020 och ytterligare tre i år. Alla som pocket, ebok och ljudbok.

– Samtliga titlar är bland våra bäst säljande på förlaget i audioformatet. Redan över 20 000 lyssnade timmar på första boken, Fruset offer. Pocketböckerna har hittills sålt i mellan 1000 och 2000 exemplar vardera under det första året, säger Lars Rambe.

Nu återstår att se om nomineringen och den ökade uppmärksamheten ger ett försäljningslyft. Den 21 november avslöjas vilka titlar som utses till Årets bästa kriminalroman i respektive kategori.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL