Tv och tidningar dök upp hemma hos Henrik Celander och hustrun Lena Andersson igår efter att det stod klart att Celanders förlag hade gett ut en Nobelpristagare. Foto: Privat. Montage: Boktugg.

Henrik Celander berättar om dagen efter Nobelpriset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För Henrik Celander på lilla Celanders förlag var det fredagen efter Nobelpriset. Hundratals mejl och beställningar ska gås igenom. Liksom avtal och tryckning av Abdulrazak Gurnahs böcker.

– Det är väl lite lugnare idag, men det rings fortfarande mycket och jag har just nu 884 mejl i inkorgen som jag försöker beta av, säger Henrik Celander när Boktugg når honom dagen efter Abdulrazak Gurnah tilldelats Nobelpriset i litteratur 2021.


ANNONS


Två av Nobelpristagarens böcker är utgivna på förlaget, Paradiset (2012) och Den sista gåvan (2015). Båda tryckta i 1000 exemplar, en normal upplaga för de titlar som Henrik Celander ger ut. Ingen av dem har behövt tryckas om – förrän nu.

– Jag har 100 ex hemma och nu vet jag inte hur jag ska prioritera. Det kommer tilltryck men det kommer att dröja några veckor, säger Henrik Celander.

350 beställningar i förlagets webbshop

Nätbokhandlarna har tagit emot bokningar av sina kunder. Och Celanders förlag har en egen webbshop och den var öppen även igår.

– Jag har fått in 350 beställningar där, säger Henrik och skrattar.

ANNONS

Ett Nobelpris innebär en enorm uppmärksamhet. Igår fylldes lägenheten (som även tjänar som kontor) av journalister och fotografer och tv-team som ville intervjua förlaget som (nästan) ingen hade hört talas om.

– Jag har inte ens hunnit läsa allt som skrivits om mig eller om Gurnah. Det är rätt överväldigande allting men framför allt är jag glad att hans författarskap uppmärksammas.

Det har alltså gått rätt många år sedan de två böckerna gavs ut på Celanders förlag.

Paradiset var hans genombrott så den boken var självklar att ge ut och Den sista gåvan var väl ny då när vi diskuterade.

Tvingades tacka nej till fler böcker

Tanken var egentligen att fortsätta ge ut ytterligare böcker (Gurnah har skrivit ytterligare åtta böcker som inte översatts till svenska) men det blev inte så.

– Vår ekonomi var körd i botten efter 2017 och vi var tvungna att skära i kostnaderna. Vi stod över Bokmässan och minskade utgivningen. Vi ville slippa stå med skulder. Det var vid den tiden som agenten frågade om vi var intresserade av fler titlar och vi tackade nej då, säger Henrik Celander och tillägger:

– Men jag grämer mig inte, det var ett nödvändigt beslut.


ANNONS


Utgångna avtal

Ett dilemma just nu är att avtalen har gått ut med både författaren och översättaren och dessa måste förlängas eller skrivas om för att kunna trycka till nya böcker.

– Alla parter är intresserade av en snabb lösning så jag har kontakt med både hans agent och andra. Jag vill inte säga för mycket men vi får se vem som ger ut fler av hans böcker, säger Henrik och tillägger:

– Men jag skulle bli förvånad om inte Helena Hansson får fortsätta översätta. Hon har gjort väldigt fina översättningar av båda böckerna.

Det är alltså ingen vild gissning att något större förlag kommer att ta över författarskapet och eventuellt samarbeta med Celanders förlag om de två tidigare utgivna titlarna. Dessa finns exempelvis inte utgivna som ebok eller ljudbok i dagsläget.

– Jag kommer att vara försiktig med satsningar och se till att inte bli stående med returer. Men det känns som att alla är måna om att hjälpa till, både bokhandlare och tryckerier, så det ska nog lösa sig.

Så blir det någon ljudbok?
– Just nu är det mesta i stöpsleven men det kan nog mycket väl bli så att böckerna kommer som ljudböcker. Diskussionen pågår fortfarande men förhoppningsvis vet jag hur det blir under nästa vecka.

Blir det några miljoner?

Boktugg berättade igår om vad ett Nobelpris kan innebära i försäljning. Tidigare års pristagare har sålt över 100 000 exemplar vilket i vissa fall gett förlagen intäkter i storleksordningen 10-15 Mkr. Men det innebär även stora investeringar i att trycka böcker och läsa in ljudböcker. Dessutom finns just denna höst extra orosmoln som pappersbrist och höga papperspriser.

Många småförlag upplever en enorm försäljningstopp under några månader och sedan faller den tillbaka till samma nivå som tidigare.

Celanders förlag drivs som enskild firma och omsättningen de senaste åren har varit blygsam.

– Om vi säger så här: Sedan maj 2017 har jag inte tagit ut ett öre ur förlaget. Men jag har varit pensionär ett tag, fyller ju snart 70. Så jag tänker inte sväva iväg. Det är svåra beslut, om man trycker för mycket böcker och åker på en jätteretur kan det innebära personlig konkurs, säger Henrik och tillägger:

– Vi slutade delta i de centrala inköpen för ett antal år sedan efter att ha fått returer på 70-80 procent. Det händer att fysisk bokhandel köper in vissa titlar som går bra, men då utan returrätt och rabatter. Så vi får väl se vilka villkor de vill ha nu.

Som mest framgångsrikt var förlaget åren 2012-2016 då utgivningen var uppe på 10-12 titlar per år. Men sedan drog han i nödbromsen och förra hösten hade de äntligen betat av checkkrediten och var skuldfria. 2019 och 2020 blev det bara en bok per år och i år släpper Celanders förlag tre titlar.

– Bokbranschen är en berg- och dalbana. Man vet att ingenting är varaktigt i den här branschen, säger Henrik Celander.

Och kanske beskriver just det känslan att som förläggare på ett litet förlag få Nobelpriset i litteratur? Ett sug i magen och en skräckblandad förtjusning.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.



🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …