Så här skulle effekten av ett Nobelpris 2021 kunna se ut för ett litet förlag. Foto Nobelstaty: A. Mahmoud/Nobel Media. Graf och montage: Boktugg.

Ett Nobelpris kan öka förlagets omsättning med över 10 Mkr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hur mycket är ett Nobelpris i litteratur värt för förlaget som ger ut Nobelpristagarens böcker? Det beror på. Men det kan handla om 150 000 böcker och 10-15 Mkr i ökad årsomsättning, enligt Boktuggs Analysbrev.

Idag utses 2021 års Nobelpristagare i litteratur och spekulationerna är i full gång. Boktugg har tittat närmare på de tio senaste årens Nobelpristagare och framför allt vilken effekt det haft på förlagen som gett ut böckerna.

Nobelpriset påverkar givetvis återförsäljarna, om ”rätt” författarskap med ”rätt” utgivning belönas kan det innebära miljoner för exempelvis Akademibokhandeln som kedja men även individuella butiker. Framför allt kan det dra besökare till butiken.

Men allra störst effekt får ett Nobelpris förstås på förlaget (och författaren givetvis) som sitter med pristagarens katalog. Boktugg har i veckans utgåva av Analysbrevet tittat närmare på just detta. Vi har tittat på boksluten och pratat med några förlag.

I bästa fall kan ett Nobelpris innebära en ökad försäljning på 10-15 Mkr under några månader, från tillkännagivandet fram till årsskiftet. I vissa fall kan bokförsäljningen nå volymer på flera hundra tusen exemplar. Men det finns även fallgropar som retursmällen året efter.

Läs hela artikeln på Boktugg Insider.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …