Så här skulle effekten av ett Nobelpris 2021 kunna se ut för ett litet förlag. Foto Nobelstaty: A. Mahmoud/Nobel Media. Graf och montage: Boktugg.

Ett Nobelpris kan öka förlagets omsättning med över 10 Mkr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hur mycket är ett Nobelpris i litteratur värt för förlaget som ger ut Nobelpristagarens böcker? Det beror på. Men det kan handla om 150 000 böcker och 10-15 Mkr i ökad årsomsättning, enligt Boktuggs Analysbrev.

Idag utses 2021 års Nobelpristagare i litteratur och spekulationerna är i full gång. Boktugg har tittat närmare på de tio senaste årens Nobelpristagare och framför allt vilken effekt det haft på förlagen som gett ut böckerna.

Nobelpriset påverkar givetvis återförsäljarna, om ”rätt” författarskap med ”rätt” utgivning belönas kan det innebära miljoner för exempelvis Akademibokhandeln som kedja men även individuella butiker. Framför allt kan det dra besökare till butiken.

Men allra störst effekt får ett Nobelpris förstås på förlaget (och författaren givetvis) som sitter med pristagarens katalog. Boktugg har i veckans utgåva av Analysbrevet tittat närmare på just detta. Vi har tittat på boksluten och pratat med några förlag.

I bästa fall kan ett Nobelpris innebära en ökad försäljning på 10-15 Mkr under några månader, från tillkännagivandet fram till årsskiftet. I vissa fall kan bokförsäljningen nå volymer på flera hundra tusen exemplar. Men det finns även fallgropar som retursmällen året efter.

Läs hela artikeln på Boktugg Insider.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL