Tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Jonas Eriksson skriver i ny bok om domarkulturen: ”Skräckvälde”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tidigare VM-domaren Jonas Eriksson riktar i sin kommande bok ”Korthuset” skarp kritik mot kulturen inom den internationella domarvärlden. Inte minst Pierlugi Collina, stjärndomare och därefter domarchef i det europeiska fotbollsförbundet Uefa 2010–2018, totalsågas av Eriksson.

– Jag har aldrig träffat på en sämre ledare. En person som förminskar människor, som med ett skräckvälde fryser ut folk, som hänger ut folk, som är nyckfull sett till humöret. Är det fel dag är det fel på allt, säger Eriksson om Collina till Dagens Nyheter.


ANNONS


I boken berättar 47-årige Eriksson bland annat om hur domarna fick klä av sig inför italienaren, för att få sitt underhudsfett mätt med ett tångliknande instrument.

”Där stod vi i ett konferensrum, femton killar på en lång rad. I bara våra kalsonger (…). Vi tittade knappt på varandra, blickarna flackade lite nervöst medan vi kallades fram två och två. Där stod den nye chefen Pierluigi Collina och betraktade oss uppifrån och ner med iskall blick. Tyst och iakttagande”, skriver Eriksson i boken som DN och flera andra svenska medier har fått ta del av.

ANNONS

Jonas Eriksson, som var VM-domare 2014 och slutade döma fyra år senare, berättar också om nepotism, maktspel och utfrysningar inom domarvärlden. Han ser olika anledningar till att kulturen har kunnat upprätthållas.

– På ett annat jobb kan du byta arbetsplats om du inte trivs, om någon har en dålig ledarstil, härskartekniker eller utnyttjar sin makt. Det finns inte här. Det är här du måste vara. Det är en organisation du måste vara i om du vill döma fotboll. Vill du fortsätta är du tyst, tittar ner, blundar och kör på. För det är det enda som finns. Annars ger man upp sin dröm, säger han till DN.

Boken Korthuset – en domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen har Eriksson skrivit i samarbete med Anders Cedhamre. Den kommer ut den 13 oktober.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL