Jonas Eriksson skriver i ny bok om domarkulturen: ”Skräckvälde”

Tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Tidigare VM-domaren Jonas Eriksson riktar i sin kommande bok ”Korthuset” skarp kritik mot kulturen inom den internationella domarvärlden. Inte minst Pierlugi Collina, stjärndomare och därefter domarchef i det europeiska fotbollsförbundet Uefa 2010–2018, totalsågas av Eriksson.

– Jag har aldrig träffat på en sämre ledare. En person som förminskar människor, som med ett skräckvälde fryser ut folk, som hänger ut folk, som är nyckfull sett till humöret. Är det fel dag är det fel på allt, säger Eriksson om Collina till Dagens Nyheter.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

I boken berättar 47-årige Eriksson bland annat om hur domarna fick klä av sig inför italienaren, för att få sitt underhudsfett mätt med ett tångliknande instrument.

”Där stod vi i ett konferensrum, femton killar på en lång rad. I bara våra kalsonger (…). Vi tittade knappt på varandra, blickarna flackade lite nervöst medan vi kallades fram två och två. Där stod den nye chefen Pierluigi Collina och betraktade oss uppifrån och ner med iskall blick. Tyst och iakttagande”, skriver Eriksson i boken som DN och flera andra svenska medier har fått ta del av.

Jonas Eriksson, som var VM-domare 2014 och slutade döma fyra år senare, berättar också om nepotism, maktspel och utfrysningar inom domarvärlden. Han ser olika anledningar till att kulturen har kunnat upprätthållas.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

– På ett annat jobb kan du byta arbetsplats om du inte trivs, om någon har en dålig ledarstil, härskartekniker eller utnyttjar sin makt. Det finns inte här. Det är här du måste vara. Det är en organisation du måste vara i om du vill döma fotboll. Vill du fortsätta är du tyst, tittar ner, blundar och kör på. För det är det enda som finns. Annars ger man upp sin dröm, säger han till DN.

Boken Korthuset – en domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen har Eriksson skrivit i samarbete med Anders Cedhamre. Den kommer ut den 13 oktober.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,