Svante Weyler, Kulturrådet, diskuterar det nya läsrådet tillsammans med kulturminister Amanda Lind, Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Helya Riazat, rektor för Järvaskolan och Ingela Korsell, författare. Foto: Adam Ihse/TT.

Nytt läsråd ”ska sätta fart på hela landet”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Katti Hoflin och Dilsa Demirbag Sten kommer att sitta i regeringens nya läsråd. Det avslöjade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg.

Läsrörelsens Elisabet Reslegård inledde med att illustrera problematiken: cirka 30 procent av dagens föräldrar låter bli att läsa för sina barn. Den 17-åring som inte blivit läst för och som inte själv börjat läsa böcker har ett ordförråd på cirka 17 000 ord, enligt Reslegård som framhöll att det krävs ett ordförråd på cirka 50 000 ord för att kunna tillgodogöra sig hyfsat välskrivna tidningstexter.


ANNONS


Den ickeläsande 17-åringen hamnar utanför, menade hon.

– Det är ett hot mot demokratin på alla sätt.

ANNONS

Årlig rapport

Det nya läsrådet ska ledas av generaldirektören för Kulturrådet, Kajsa Ravin, och verka för att främja ökat läsande bland barn och unga. Det ska lämna förslag på olika läsfrämjande insatser men också samla in kunskap på området och författa en årlig rapport.

– Jag tror det är väldigt bra att vi ska sätta fart på hela landet, för det är lite så jag tycker att man ska jobba. Jag har hållit på med de här frågorna länge, jag kan inte sitta och titta på när man får rapporter om hur läsningen går ner, sade Katti Hoflin, kulturchef i Västra Götaland.

Riksdagen har, efter regeringens förslag, beslutat att avsätta tio miljoner kronor årligen till läsrådet, och enligt Amanda Lind är det en långsiktig satsning. Rådet ska finnas kvar.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

TT: Vad förväntar du dig av det här rådet?
– Läsrådet ska ge en kraftinjektion till det svenska läsfrämjande arbetet. Vi samlar personer som har en kompetens inom många olika områden, som har en passion för läsning, som ska kunna komma med nya förslag, sprida kunskap men också driva opinion för hur oerhört viktigt det här är.


ANNONS


Opinionsbildning

TT: Vad ska den årliga rapporten rymma?
– Detaljerna blir upp till rådet men att lyfta hur situationen för läsningen ser ut i Sverige och komma med rekommendationer. Vi kan aldrig luta oss tillbaka och tro att det här löser sig självt, det behövs en opinionsbildning också. Jag tycker att det här är en av de allra viktigaste frågorna. En fullgod läsförmåga innebär så mycket.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Läsrådet

Medlemmar i regeringens nya läsråd:

Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet (ordförande), Katti Hoflin, kulturchef Västra Götaland, Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, Marlen Eskander, verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet, Ingela Korsell, författare, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap, Helya Riazat, rektor och grundare av Järvaskolan samt Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan.

Ytterligare en ledamot ska utses.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL