Gunilla Bergström, barnboksförfattare och illustratör. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Alfons Åbergs mamma Gunilla Bergström är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gunilla Bergström, författare till böckerna om Alfons Åberg, har avlidit. – Hon har varit en av de allra största, säger förlagschefen Ann Sköld.

I början av karriären arbetade hon som journalist, på bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet. Hon debuterade som författare 1971 med Mias pappa flyttar. Fyra år senare blev hon författare på heltid.

Hon skrev cirka 25 Alfonsböcker men också rim- och berättelseböcker som Ramsor och tramsor, om Bill och Bolla och Tokigt och klokigt – mera rim om Bill och Bolla.

Men framför allt förknippas hon med böckerna om Alfons och själv hade hon aldrig varken trott eller tänkt att de skulle bli så många.

”Jag ska bara …”, tänkte hon, precis som sin huvudperson.

– Jag har länge förstått att det här inte är något yrke, det är en livsform. Jag kan inte säga att jag ska sluta, för det pågår i huvudet hela tiden, sade hon i en TT-intervju för ett par år sedan.

Inte gulligare

Gunilla Bergström har berättat att hon inte ville göra världen gulligare än vad den är, däremot få läsaren att skratta. Alfonsböckerna präglas av knepiga situationer i vardagen och av det lågmälda samspelet mellan Alfons och framför allt hans pappa. Ofta fick hon frågan ”men var är mamman?”. Ibland kunde hon svara ”hon kanske är i tvättstugan” konstaterar Lillemor Torstensson, kommunikatör på Svenska Barnboksinstitutet. Men ofta svarade Gunilla Bergström inte alls.

Hennes egen mamma, som var lärare, hade alltid fullt upp.

– Mamma hade inte tid med mig eller de andra syskonen. Som yrkeskvinna på 50-talet med sju barn gällde det bara att få tvätten manglad, sade hon till TT.

Det var dock inte Alfons som låg henne varmast om hjärtat. Viktigast blev i stället böckerna om Bill och Bolla, ömsinta rim om hennes egen dotter som föddes med en funktionsvariation. Innan dess hade hon lovat sig själv att aldrig använda sina barn i någon bok.

Förlagschefen Ann Sköld på Rabén och Sjögren lyfter hennes oräddhet, kreativitet och nyskapande.

– En författare, en konstnär, ett geni i sitt sätt att arbeta med text och bild. Och en väldigt stark personlighet. Hon hade många tydliga egenskaper. Hon var orädd och kreativ och väldigt nyskapande, säger Ann Sköld.

”Otroligt brett”

Hon betonar också Gunilla Bergströms stora internationella framgångar.

– Det är inte så vanligt att böcker fortsätter läsas så otroligt brett överallt under 50 års tid. Det är ju för att de är originella men också för att de är ständigt aktuella i sin tematik, i sin koncisa text och i bilderna. Jag skulle säga att hennes författarskap och konstnärskap är unikt, säger Ann Sköld.

Lillemor Torstensson lyfter fram hennes stora inflytande på generationer av bilderboksskapare.

– Det är många som har blivit inspirerade av henne, hon har påverkat hela framställningen av bilderböcker och hur man ser på bilderböcker. Allt det har hon påverkat genom sin teknik och sitt uttryckssätt. Sedan har hon lyft fram barn med funktionsvariationer med böckerna om Bill och Bolla. Hon har varit helt outstanding, och betytt jättemycket för de kommande bilderboksskaparna.

Georg Riedel, kompositör till de första animerade Alfons-filmerna, berättar att han och Bergström hade kontinuerlig kontakt men inte kunde ses de senaste åren på grund av pandemin.

– Vi samarbetade under många år när jag gjorde musik. Det var bland det roligaste musikjobb jag har gjort. Jag tyckte att Alfons var en så härligt klurig figur och jag kunde göra knasig musik till det. Både spretig och modernistisk. Jag fick använda min lekfullhet väldigt mycket.

– Gunilla var ju en väldigt engagerad person när det gällde världen omkring henne och väldigt engagerad i barn som hade det svårt. Vi pratade alltid mycket och intensivt.

Skådespelaren Jonas Karlsson har gjort berättarrösten i de senare Alfons Åberg-filmerna men är själv uppvuxen med de tidigare där Björn Gustafson är berättare.

– Jag har ju hela tiden tänkt att det är så som Alfons ska låta. Det finns något i det här väldigt, väldigt lugna. Det är väl också en storhet, att det är väldigt lugna böcker. Det är inga storslagna saker som händer och det är verkligen en konst att göra det spännande.

”Pappa Åberg–fantastisk karaktär”

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, ser Alfons Åberg och hans pappa som två figurer som ”varit med och skapat det moderna Sverige”.

– Pappa Åberg får man inte glömma bort en sådan här dag, hur mycket han har betytt för bilden av ensamstående fäder i moderna höghus, Parklekssverige. Det är en fantastisk karaktär, Pappa Åberg.

Böckerna handlar ibland om rätt jobbiga saker men på ett tillgängligt och roligt sätt, framhåller Wiman.

– Det handlar om ensamhet och vemod, om att ha fördragsamhet med varandra, och sedan upplöses det ofta i leken. Det visar hur viktig och världsomvälvande den är för oss människor. Jag tycker att Gunilla Bergström är en av moderna Sveriges största konstnärer.

Gunilla Bergström uppges ha avlidit i sitt hem efter en tids sjukdom. Hon blev 79 år.

År 2019 kom Gunilla Bergströms biografi Bakom Alfons : Gunilla Bergström in på livet (Norstedts), skriven av Klas Gustafson.

Text: TT/Boktugg

Fakta: Gunilla Bergström

Född: 1942 i Göteborg.

Bakgrund: I början av karriären arbetade hon som journalist på bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet. Hon debuterade 1971 med ”Mias pappa flyttar”. Fyra år senare blev hon författare på heltid. Hon har skrivit cirka 25 Alfonsböcker men också rim- och berättelseböcker som ”Ramsor och tramsor, om Bill och Bolla” och ”Tokigt och klokigt – mera rim om Bill och Bolla”.

Hon har också skrivit vistexter och libretto till en barnmusikal.

Gunilla Bergström har fått en lång rad utmärkelser, bland annat fick hon 2012 regeringens medalj Illis quorum i guld av åttonde storleken “för sin nydanande gärning som barnboksförfattare och bilderbokskonstnär med osvikligt barnperspektiv”.

2012 invigdes Alfons Åbergs Kulturhus i centrala Göteborg.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.