bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 28 juli

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

👺 Monstersäljare. Den brittiska UK Top 50 toppas för femte veckan i rad av David Walliams and Tony Ross Megamonster (HarperCollins) efter att ha sålt 19 799 exemplar på en vecka. (The Bookseller)

🏬 Tusenbokhandlare. Den brittiska bokhandlareföreningen, Booksellers Association (BA), har för första gången på åtta år över tusen medlemmar igen. Det senaste årets tuffa läge har fått bokhandlare att söka stöd av varandra, före pandemin hade BA endast 875 medlemmar. (The Bookseller)

👑 HögläsningsKingen. Författaren Stephen King släpper en ny bok nästa vecka. Förlaget Simon & Schuster släppte en Youtube-video (10 min lång) där King läser högt ur boken. Redan efter 12 timmar har den över 7000 visningar. Billy Summers släpps på svenska den 24 november.

📈 AmazonDominans. Om tillväxten fortsätter i samma takt kan Amazon stå för 80 procent av bokförsäljningen i USA i slutet av 2025, skriver Andy Hunter (grundare av konkurrenten Bookshop som tagit runt 1 % av Amazons försäljning) i en krönika. 2020 beräknas Amazon haft 54 % marknadsandel i USA. (Medium)

🏰 BonnierSvartvitt. Bonnier Books UK har köpt skotska förlaget Black & White Publishing som nu blir ett fristående imprint och behåller sitt kontor i Edinburgh. Förlaget, som ger ut 30-40 titlar per år, är även kända för en barnboksserie på minoritetsspråket scots (lågskotska) där de gett ut både Jeff Kinney och JK Rowling i översättning.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »