Hört & läst 28 juli

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

👺 Monstersäljare. Den brittiska UK Top 50 toppas för femte veckan i rad av David Walliams and Tony Ross Megamonster (HarperCollins) efter att ha sålt 19 799 exemplar på en vecka. (The Bookseller)

🏬 Tusenbokhandlare. Den brittiska bokhandlareföreningen, Booksellers Association (BA), har för första gången på åtta år över tusen medlemmar igen. Det senaste årets tuffa läge har fått bokhandlare att söka stöd av varandra, före pandemin hade BA endast 875 medlemmar. (The Bookseller)

👑 HögläsningsKingen. Författaren Stephen King släpper en ny bok nästa vecka. Förlaget Simon & Schuster släppte en Youtube-video (10 min lång) där King läser högt ur boken. Redan efter 12 timmar har den över 7000 visningar. Billy Summers släpps på svenska den 24 november.

📈 AmazonDominans. Om tillväxten fortsätter i samma takt kan Amazon stå för 80 procent av bokförsäljningen i USA i slutet av 2025, skriver Andy Hunter (grundare av konkurrenten Bookshop som tagit runt 1 % av Amazons försäljning) i en krönika. 2020 beräknas Amazon haft 54 % marknadsandel i USA. (Medium)

🏰 BonnierSvartvitt. Bonnier Books UK har köpt skotska förlaget Black & White Publishing som nu blir ett fristående imprint och behåller sitt kontor i Edinburgh. Förlaget, som ger ut 30-40 titlar per år, är även kända för en barnboksserie på minoritetsspråket scots (lågskotska) där de gett ut både Jeff Kinney och JK Rowling i översättning.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL