bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 1 juli

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🍳 Hemmakokbok. Stjärnkocken Niklas Ekstedt tillbringade mer tid hemma än i restaurangkök under pandemin. Resultatet: en ny kokbok med titeln Ekstedt Hemma som utlovar hans ”bästa recept för att ordna en välsmakande och balanserad middag på under en halvtimme”. Utgivning 14 oktober.

⚖️ Domstolstrots. Bonnier Books UK:s tidigare VD Richard Johnson har gjort sig skyldig till domstolstrots och döms att betala Bonniers advokatkostnader på totalt 67 800 pund (drygt 800 000 kr). Johnson ska ha hotat offentliggöra hemliga inspelningar av samtal med Bonnierchefer, om de inte strök hans namn från stämningen av Bonniers tidigare revisionsfirma. (The Bookseller)


ANNONS


💣SerieFeber. Tecknade serier är hett i USA. Försäljningen av serieromaner och -tidningar ökade till 1,28 miljarder dollar 2020, en ökning med 6 procent jämfört med föregående år. Serieromaner i bokformat stod för 835 miljoner dollar. Kanalfördelning: fysisk bokhandel 50,4 %, seriebutiker 34,4 %, digital nedladdning 12,5 % och övrigt 2,7 %. (Publishers Weekly)

📚 NollMoms. Den danska förläggareföreningen vill att Danmark sänker momsen på böcker till 0 % och påpekar att endast Danmark (25 %) och Bulgarien (20 %) har full moms på böcker idag. ”Danmark har världsrekord i beskattning av läsning”, menar Danske Forlag. Å andra sidan har Danmark ett enkelt momssystem jämfört med det svenska lapptäcket. (Bogmarkedet)

ANNONS

🧻 Pappersbrist. Ryska förlag har fått ökade tryckkostnader orsakade av höjda papperspriser (+10 %), ett resultat av pappersbrist. Ironiskt nog minskar efterfrågan på papper som en effekt av digitaliseringen – vilket fått pappersbruken att höja priset på det papper som säljs. (Publishing Perspectives)

🌹 Dödsfall. Den amerikanska författaren, redaktören och förläggaren Bernette Ford är död, hon blev 70 år. Ford beskrivs som en pionjär och ambassadör för svarta författare och illustratörer inom amerikanska barnboksförlag. På svenska finns endast en av hennes böcker utgiven, Rödluvan och vargen (2013). (Publishers Weekly)

🔒 TurkietTrea. Enligt amerikanska PEN är Turkiet tredje värsta landet i världen när det gäller fängslande av skribenter. Sedan kuppförsöket 2016 har 29 bokförlag stängts och 135 000 böcker bannlysts från biblioteken, framgår av en ny rapport. (PEN)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »