Tom Harald Jenssen, förlagschef Cappelen Damm, och Steffen Kragh, koncernchef i Egmont och styrelseordförande för Cappelen Damm. Foto: Trygve Indrelid

Egmont blir ensam ägare till Cappelen Damm

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Egmont köper Bonniers halva av Norges största förlagshus Cappelen Damm efter att ha delat ägandet sedan 2007.

Norges största förlagshus Cappelen Damm har sedan 2007 ägts 50-50 av Egmont och Bonniers, sedan sammanslagningen av Bonnier-ägda Cappelen och det Egmont-ägda Damm. Nu förvärvar Egmont alla aktier i förlaget.

– Boken växer. Det upplever vi både för tryckta böcker och digitala utgåvor. Cappelen Damm passar väl in i Egmonts publicistiska profil och långsiktiga mål, säger Steffen Kragh, koncernchef i Egmont och styrelseordförande för Cappelen Damm, i ett pressmeddelande.

– Vi fattade beslutet på kort tid. Vi vill bidra till Cappelen Damms fortsatta utveckling. Det gäller både inom litteratur och inom undervisningsmaterial, som växte 30 procent senaste året särskilt på det digitala området, säger Steffen Kragh.

Förlagshuset är Norges största och har en utgivning på 2 000 titlar om året med framträdande författare från Norge och resten av världen.

– När en av ägarna skulle ta över hundra procent, är jag glad att det blev Egmont, vars värden och ambition ligger i linje med Cappelen Damms. Vi ser fram emot nästa kapitel i vår historia, säger Tom Harald Jenssen, förlagschef på Cappelen Damm.

Uppköpet innebär att Egmonts totala bokförlagsverksamhet i Norden uppgår till 2 miljarder SEK år 2021. Egmont äger sedan tidigare förlagshuset Lindhardt og Ringhof i Danmark, som också är ett av Europas ledande ljudboksförlag och ger ut 90 000 digitala böcker på fler än 30 språk genom imprintet Saga.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.