bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 15 juni

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

⏱️ Läshastighet. Danska barn som genomgått FrontReads lästräningsprogram har ökat sin läshastighet med i genomsnitt 50 procent. Även läsförståelsen förbättades markant. Projektet har pågått i fem år och omfattar 200 000 elever på 1 000 skolor mellan årskurs 3 och 10. (Bogmarkedet)

🥯 Frukostarvode. Författare bjuds in att läsa högt ur sina böcker för gästerna på restaurang Fasangården. Arvodet till författarna: gratis frukost. Författaren Anna Elisabeth Jessen menar att kockar, servitörer och eventarrangören knappast jobbar i utbyte mot gratis frukost så varför skulle författare? (Mediawatch)

🎁 Gratisböcker. En okänd kund ville överraska sina medmänniskor. I samband med att han handlade flera böcker till sig själv på Waterstones i Yarm köpte han 10 presentkort för totalt 100 pund (1170 kronor). Personalen fick välja vilka kunder som skulle få ett presentkort med uppmaningen att om de hade möjlighet fick de gärna ”Pay it forward”. (BBC)

🎧 NorskRumänsk. Det rumänska förlaget Nemira startar Rumäniens första streamingtjänst för böcker, Echo. Tekniken kommer från norska Beat som även byggt danska Chapter. Affärsmodellen är dock inte obegränsad lyssning utan tokenbaserad där kunder väljer antal böcker (krediter) per månad för sin prenumeration. (Publishing Perspectives)

📱 Ebokslånelag. Även delstaten New York lagstiftar nu om att förlag som säljer sina eböcker till privatpersoner är skyldiga att göra dem tillgängliga för utlåning på bibliotek till rimliga villkor. Något som Maryland redan gjort. Amerikanska förläggareföreningen (AAP) har protesterat mot lagen som man anser strider mot copyrightlagarna och konstitutionen. (Publishers Weekly)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.