bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 7 juni

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🏪 Bokhandeltillsalu. Drottninggatans Bok & Bild i Stockholm är lönsam, även om omsättningen sjunkit de senaste åren. Nu har ägarna Åsa och Tomas Kidelius bestämt sig för att sälja. Hittar de ingen köpare stängs bokhandeln i september. (Svensk Bokhandel)

🕊️ Bokhandelsfred. Dispyten mellan bokhandelskedjan Waterstones och förlagsjätten Penguin Random House om krediter är löst. Historien nådde media utanför branschen i fredags och vinklades då på att hertiginnan Meghans barnbok (släpps 8 juni) skulle drabbas. Kanske satte det fart på parterna. (The Bookseller)

🔥 Bokbränning. Författaren Jeanette Winterson brände exemplar av sina nyligen återutgivna böcker. Anledning? Hon hatade de blurbs (citat) som placerats på omslaget och som hon menar framställde böckerna som ’wimmin’s fiction of the worst kind’. Hennes lilla bokbål fick kritik av andra författare. Förlaget ska enligt Winterson rätta till misstaget. (The Guardian)

🎟️ BogforumComeback. Danska bokmässan Bogforum kommer att arrangeras i fysisk form den 5-7 november. Som tidigare på Bella Center i Köpenhamn men arrangörerna kommer att ha större ytor för att kunna leva upp till eventuella begränsningar och krav på avstånd som kan gälla i höst. (Mediawatch)

🎤 USBookShow2022. Publishers Weekly var så nöjda med nystartade US Book Show att man börjat planera för ett nytt evenemang 24-26 maj 2022, då i hybridform. Siffror från 2021: 150 utställare. 6 000 registrerade varav 1 000 journalister. Runt 3 600 av de registrerade deltagarna såg någon del av 3-dagarsprogrammet. (Publishers Weekly)

📦 IndigoSkifte. Kanadensiska bokhandelskedjan Indigo ökade försäljningen online med hela 127 % under verksamhetsåret som avslutades 3 april 2021. Det dämpade effekten av att de fysiska butikerna tappade 34 %. Indigo stängde 20 butiker förra året. Online ökade sin andel av försäljningen till 41 % från 17 % året innan. (Publishers Weekly)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över hundra nya titlar denna måndag. Bland dessa lättlästa Falska spår av Jan Olof Ekholm och en hel massa Harlequin-titlar som Handen på hjärtat av Nora Roberts. Första boken i en ny barnboksserie är Den brinnande kartan av Lisa McMann. En annan barnbok är Mumintrollen och den första snön av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson. Idag släpps även ”Inte alls dåligt” : efterlämnade dikter av Kristina Lugn.

🎂 Födelsedagar: Gore Vidal (1925-2012) var född den 3 oktober. Han skrev ett tjugotal romaner och ytterligare essäer och fackböcker, varav bland annat Evigt krig för evig fred finns utgiven på svenska.
Niklas Natt och Dag (född 1979) har födelsedag idag. Han debuterade med den historiska deckaren 1793, första boken i en trilogi. Om tre veckor kommer den ut i nytt format: 1793 – serieromanen.

🏘️ Den första måndagen i oktober, i år den 3 oktober, firas World Architecture Day och årets tema är arkitektur för välmående. Boktips? Kanske Så byggdes husen 1880-2020 : arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 140 år av Laila Reppen, Per Kallstenius och Cecilia Björk, Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och för vuxna av Karin Schönmeyr Elfström eller Bokstavshusen av de bokälskande arkitekterna Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer?🧳 Förlagsbyte. Författaren och journalisten Christina Wahldén har gett ut 75 böcker på olika förlag. Nu har hon skrivit avtal på tre böcker i en ny kriminalserie med HarperCollins. Första delen planeras till våren 2023. Hon är aktuell med barnboken Nytt liv som tar upp gängkriminalitet.


Uppdateras under dagen …