Backman och Niemi nominerade till deckarpriset Dagger Awards

Fredrik Backman Dagger Award
Fredrik Backman (foto: Linnéa Jonasson Bernholm) och Mikael Niemi (foto: Peter Knutson) är nominerade till ett brittiskt deckarpris. Montage: Boktugg.

Crime Writers Association (CWA) Dagger Awards har nu presenterat sina short lists och där hittar vi två oväntade svenska namn: Fredrik Backman och Mikael Niemi.

Priserna från Crime Writers Association (CWA) på Dagger Awards delas ut i flera olika kategorier. I listan över titlarna som nominerats till Gold Dagger hittar vi flera välkända titlar och författare: S A Cosby: Blacktop Wasteland (Headline), Ben Creed: City of Ghosts (Welbeck Fiction), Nicci French: House of Correction (Simon & Schuster), Robert Galbraith: Troubled Blood (Sphere), Elly Griffiths: The Postscript Murders (Quercus), Thomas Mullen: Midnight Atlanta (Little, Brown) och Chris Whitaker: We Begin at the End (Zaffre).

Många av dem är översatta till svenska. J K Rowlings pseudonym Robert Galbraith är även nominerad för Troubled Blood (Sphere) i en annan kategori, Ian Fleming Steel Dagger.

Finns det då några svenska deckarförfattare bland de nominerade? Jo, en av de tolv kategorierna är Crime Fiction in Translation Dagger där två svenska författare är listade: Fredrik Backman: Anxious People, översatt av Neil Smith (Michael Joseph) och Mikael Niemi: To Cook a Bear, översatt av Deborah Bragan-Turner (MacLehose Press). På den långa listan fanns för övrigt Håkan Nesser The Secret Life of Mr. Roos (övers. Sarah Death Mantle, Pan Macmillan) med liksom Jo Nesbøs The Kingdom. Men de föll bort.

Varken Niemis Koka björn eller Backmans Folk med ångest har kategoriserats som kriminalromaner i Sverige. Har vi helt enkelt missat något som britterna insett?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.