ANNONS

Världsbokdagen 23 april är starten på Världsbokveckan. Foto: Istock

Världsbokveckan 23–29 april 2021 – 560 boklådor ska delas ut

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Idag börjar Världsbokveckan, ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen för att främja barns läsande. 560 klasser i mellanstadiet ges möjlighet att få hämta varsin boklåda med 18 olika barnbokstitlar hos bokhandlare runt om i landet.  

Den riktade insatsen är ett samarbete mellan bokhandlare, förlag och författare som samverkar oavsett ägarförhållanden och grupperingar. Aktiviteten har skapats med syftet att främja barns läsande, och under de fem år som den funnits har totalt över 150 000 böcker delats ut som gåvor till klasserna. I boklådorna finns också inspirerande material om böckerna som skrivövningar, frågor för diskussioner i klasserna och lärarhandledningar. 

En av de utvalda barnboksförfattarna som deltar är Ulla Nissen, boende i Täby utanför Stockholm.

– Det känns jättekul att få vara med och bidra. Jag själv började få fart på läsandet när jag gick på mellanstadiet och läsintresset har sedan dess utvecklats, berättar Ulla Nissen, författare till bland annat bokserien om ridskoletjejen Hilma, som ges ut av Hoi förlag. 

Världsboksveckan blir i år delvis digital med anledning av pandemin. Med start den 23 april släpps filmer med författare och bokhandlare som riktar sig till barn, 9–12 år. Alla skolklasser som sett filmerna har därefter chansen att lägga vantarna på en Världsbokslåda som hämtas ut i bokhandeln när pandemiläget tillåter. För att ha en chans att få en boklåda ska klassen lösa en utmaning som släpps tillsammans med filmerna, därefter gäller först till kvarn. Filmerna kommer att finnas på Världsboksveckans hemsida och kommer även att skickas ut till skolor. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »