Världsbokdagen 23 april är starten på Världsbokveckan. Foto: Istock

Världsbokveckan 23–29 april 2021 – 560 boklådor ska delas ut

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Idag börjar Världsbokveckan, ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen för att främja barns läsande. 560 klasser i mellanstadiet ges möjlighet att få hämta varsin boklåda med 18 olika barnbokstitlar hos bokhandlare runt om i landet.  

Den riktade insatsen är ett samarbete mellan bokhandlare, förlag och författare som samverkar oavsett ägarförhållanden och grupperingar. Aktiviteten har skapats med syftet att främja barns läsande, och under de fem år som den funnits har totalt över 150 000 böcker delats ut som gåvor till klasserna. I boklådorna finns också inspirerande material om böckerna som skrivövningar, frågor för diskussioner i klasserna och lärarhandledningar. 

En av de utvalda barnboksförfattarna som deltar är Ulla Nissen, boende i Täby utanför Stockholm.

– Det känns jättekul att få vara med och bidra. Jag själv började få fart på läsandet när jag gick på mellanstadiet och läsintresset har sedan dess utvecklats, berättar Ulla Nissen, författare till bland annat bokserien om ridskoletjejen Hilma, som ges ut av Hoi förlag. 

Världsboksveckan blir i år delvis digital med anledning av pandemin. Med start den 23 april släpps filmer med författare och bokhandlare som riktar sig till barn, 9–12 år. Alla skolklasser som sett filmerna har därefter chansen att lägga vantarna på en Världsbokslåda som hämtas ut i bokhandeln när pandemiläget tillåter. För att ha en chans att få en boklåda ska klassen lösa en utmaning som släpps tillsammans med filmerna, därefter gäller först till kvarn. Filmerna kommer att finnas på Världsboksveckans hemsida och kommer även att skickas ut till skolor. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »