ANNONS

Mats Strandberg Konferensen ny bok
Författaren Mats Strandberg är aktuell med skräckboken ”Konferensen", som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildingen någonsin. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Mats Strandberg ger ut ny bok – Konferensen är en hyllning till skräckgenren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När Mats Strandberg växte upp var det filmer som ”Alla helgons blodiga natt” och ”Fredagen den 13:e” som väckte hans kärlek till skräckgenren. Nu kommer Konferensen, hans litterära hyllning till den en gång så bespottade slasher-genren.

– Alla mina böcker tar avstamp i kärleken till skräckgenren. Sen försöker jag befolka dem med personer, säger Strandberg, lätt snörvlande på grund av pollenallergi. Han är för dagen passande nog klädd i en t-shirt som gör reklam för just ”Halloween”/”Alla helgons blodiga natt”.


ANNONS


I Konferensen befinner sig huvudpersonerna på ett konferenshotell ute på landet. De har samlats inför morgondagens stora händelse i orten, det första spadtaget till ett nytt köpcenter ska tas. Men projektet har många motståndare – och det är kanske någon av dem som gömmer sig utanför hotellet och som är beredd att med hjälp av olika vapen ta livet av alla därinne.


ANNONS


Hyllar Agatha Christie

Det är en tematik som känns igen från många skräckfilmer, men Mats Strandberg nämner också, kanske lite oväntat, Agatha Christie som en inspirationskälla.

– I hennes ”Och sen var de bara en” samlas tio personer på en ö, och någon tar livet av dem en efter en. Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie.

Boken är också en ironisk titt på alla de kommuner runtom i landet som ”vill sätta kommunen på kartan”, och som gör detta med oövertänkta projekt typ ett köpcentrum som dödar affärslivet inne i den aktuella orten.

– Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra ”det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret”. Jag ville utforska det där.

Mycket blod

Konferensen är en stundtals mycket blodig bok, med en uppfinningsrik mördare. Känner Mats Strandberg själv någon gång att ”nu går jag nog lite för långt”?

– Nej … det finns inget sexuellt våld, det hade varit onödigt. Annars har jag väl inte så många spärrar, säger han och skrattar.

Han säger att han efter romanen Slutet, där Jorden går under, kände för något kul, med action och splatter. Det trodde han skulle bli ”superlätt”.

– Men det var svårt. För det här var första gången jag skrev om människor som redan kände varandra. I de andra böckerna har det varit personer som lärt känna varandra efter hand. Nu börjar ju boken med nio personer i en minibuss och jag måste från början veta exakt vad de tycker om varandra.

Film- och tv-projekt

Mats Strandbergs böcker är översatta till ett femtontal språk och det diskuteras och planeras kring olika film- och tv-projekt.

– ”Färjan” har åkt runt hela jorden, men alla projekt har på något sätt fallit mellan stolarna. Nu ska vi gå tillbaka till ursprunget med den. ”Hemmet” utvecklas som film, ”Slutet” är såld till USA. ”Konferensen” kan bli svensk film, som ”The office” möter ”Fredagen den 13”. Men vem vet. Det kan bli mycket på en gång eller ingenting alls.

Det som kommer härnäst är en serieroman där Strandberg arbetar tillsammans med serietecknaren Henrik Jonsson. Den heter ”Hell Hotell” och ges enligt planerna ut under 2022.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Ny bok av Mats Strandberg

Konferensen

Konferensen

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-19
  • ISBN: 9789113081533
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Mats Strandberg

Ålder: 45.

Familj: Maken Johan Ehn.

Bor: Stockholm.

Yrke: Författare.

Böcker i urval: ”Cirkeln”-trilogin (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), ”Monster i terapi” (tillsammans med Jenny Jägerfeld), ”Färjan”, ”Hemmet”, ”Slutet”.

Aktuell med: ”Konferensen.”

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL