litteratur it brott
"Så kul att jag vunnit, sätt in pengarna på mitt PayPal-konto ..." och liknande bedrägeriförsök har blivit vanliga. The Bookseller rapporterar om ett fall där bedragare lurade till sig 30 000 pund i prispengar. Foto: iStock.

Brittiskt litteraturpris betalade ut 350 000 kr till falsk vinnare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rathbones Folio Prize på 30 000 pund (motsvarande 350 000 kronor) betalades ut till en bedragare som via mejl utgav sig för att vara vinnaren, skriver The Bookseller.

– Vi kan bekräfta att The Folio Academy var måltavla för sofistikerade cyberbrottslingar i mars 2020, vilket resulterade i förlusten av medel som var avsedda för Valeria Luiselli, vinnare av 2020 års Rathbones Folio Prize, säger Minna Fry, exekutiv direktör för Rathbones Folio Prize, till The Bookseller.

En bedragare skickade ett mejl till Rathbones Folio Prize och utgav sig för att vara den vinnande författaren. I mejlet angavs ett Paypal-konto där prispengarna kunde sättas in – vilket organisationen också gjorde.

– Vår vinnare Valeria Luiselli fick alla sina prispengar och de förlorade medlen absorberades genom kostnadsbesparingar inom stiftelsen. The Rathbones Folio Prize är en liten organisation som sköts oberoende från sina sponsorer, Rathbone Investment Management. Rathbones har stöttat oss genom denna incident och hjälpt oss att vidta ytterligare säkerhetsåtgärder, säger Minna Fry.

Det har tidigare larmats om hur bedragare försöker lura förlag, författare och agenter att skicka över manus till ännu outgivna böcker och en rad andra bedrägerier riktade mot författare.

Även andra utdelare av litterära priser har utsatts för bedrägeriförsök. I de flesta fallen har dock någon fattat misstankar på grund av tonen i mejlet från ”författaren”. The Bookseller berättar även att det förekommit att författare fått royalties utbetalda till fel bankkonton efter att bedragare lyckats lura förlaget att de bytt kontonummer.

Svenska Akademien har också kontaktats av The Bookseller, men Akademien ville inte kommentera huruvida de har upplevt några försök till bedrägerier.

Penguin Random House ser en så stor ökning av försök till IT-brott mot förlagshuset att de just nu rekryterar till en ny roll för att öka IT-säkerheten och kunskapen om denna typ av brott inom koncernen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …