litteratur it brott
"Så kul att jag vunnit, sätt in pengarna på mitt PayPal-konto ..." och liknande bedrägeriförsök har blivit vanliga. The Bookseller rapporterar om ett fall där bedragare lurade till sig 30 000 pund i prispengar. Foto: iStock.

Brittiskt litteraturpris betalade ut 350 000 kr till falsk vinnare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rathbones Folio Prize på 30 000 pund (motsvarande 350 000 kronor) betalades ut till en bedragare som via mejl utgav sig för att vara vinnaren, skriver The Bookseller.

– Vi kan bekräfta att The Folio Academy var måltavla för sofistikerade cyberbrottslingar i mars 2020, vilket resulterade i förlusten av medel som var avsedda för Valeria Luiselli, vinnare av 2020 års Rathbones Folio Prize, säger Minna Fry, exekutiv direktör för Rathbones Folio Prize, till The Bookseller.

En bedragare skickade ett mejl till Rathbones Folio Prize och utgav sig för att vara den vinnande författaren. I mejlet angavs ett Paypal-konto där prispengarna kunde sättas in – vilket organisationen också gjorde.

– Vår vinnare Valeria Luiselli fick alla sina prispengar och de förlorade medlen absorberades genom kostnadsbesparingar inom stiftelsen. The Rathbones Folio Prize är en liten organisation som sköts oberoende från sina sponsorer, Rathbone Investment Management. Rathbones har stöttat oss genom denna incident och hjälpt oss att vidta ytterligare säkerhetsåtgärder, säger Minna Fry.

Det har tidigare larmats om hur bedragare försöker lura förlag, författare och agenter att skicka över manus till ännu outgivna böcker och en rad andra bedrägerier riktade mot författare.

Även andra utdelare av litterära priser har utsatts för bedrägeriförsök. I de flesta fallen har dock någon fattat misstankar på grund av tonen i mejlet från ”författaren”. The Bookseller berättar även att det förekommit att författare fått royalties utbetalda till fel bankkonton efter att bedragare lyckats lura förlaget att de bytt kontonummer.

Svenska Akademien har också kontaktats av The Bookseller, men Akademien ville inte kommentera huruvida de har upplevt några försök till bedrägerier.

Penguin Random House ser en så stor ökning av försök till IT-brott mot förlagshuset att de just nu rekryterar till en ny roll för att öka IT-säkerheten och kunskapen om denna typ av brott inom koncernen.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL