Ska vi nöja oss med sex procents moms eller gå för noll som tidningsutgivarna? Bild: iStock.

Ska bokbranschen också kräva 0 procents moms?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tidningsutgivarna föreslår i en debattartikel att momsen på tidningar sänks till 0 procent. Så borde inte det gälla även böcker?

Det tog flera års hård kamp för att få igenom sänkt moms även på digitala publikationer. En absurd situation där eböcker straffades med 25 % moms men samma bok tryckt på papper bara hade 6 %. Eller ännu mer absurt: samma digitala fil hade lägre moms på CD-skiva än distribuerad över internet.


ANNONS


Noll moms för digitala publikationer?

I en debattartikel skriver Tidningsutgivarna om att de ”vill avveckla presstödet, statens driftsstöd till tidningarna. I stället vill vi se ett kvalificerat momsundantag. Och ett stöd riktat till det publicistiska demokratiuppdraget: en reducerad arbetsgivaravgift för journalister.”

Vidare skriver de att ”ett nytt stödsystem [bör] vara plattformsneutralt, men måste ställa höga krav på frekvens, egenproducerat material och ’god användarförankring’”.

Den nuvarande digitalmomsen omfattar alla digitala publikationer. Om tidningar ska momsbefrias uppstår genast en gränsdragningsproblematik mellan böcker och bokasin, mellan podcasts och ljudböcker. Ska ett reportage beskattas olika i tidning och bok?

Så det logiska är väl då att nollmoms omfattar även böcker, inte minst med tanke på behovet av ett utökat litteraturstöd och läsfrämjande?

ANNONS

Finansiering en stötesten

Tidningsutgivarna har en fördel, deras förslag ryms inom den nuvarande budgeten på 932 Mkr. Om bokbranschen skulle få nollmoms är det en kostnad (utebliven momsintäkt) för staten på ca 300 Mkr (grovt räknat på att försäljningen till privatpersoner är runt 5 miljarder kronor årligen).

För tidningsutgivarna landar en momssänkning direkt i deras fickor genom prenumerationsintäkterna – för inte inbillar vi oss sänkta priser? 

För bokförlagen däremot skulle momssänkningen landa i återförsäljarnas fickor eller möjligen i sänkta priser. Kanske skulle det även sippra ner till förlagen och i slutändan författarna.
 

Olika moms en avvikelse

Slutligen kan man välja att se det ur en helt annan vinkel, rent samhällsekonomiskt så är varje avvikande momssats merarbete och krångel. Att bara behöva ställa frågan vilken moms som gäller för en viss vara eller tjänst skulle ur ett redovisningsmässigt perspektiv kunna ses som onödigt arbete som bara leder till problem.

Så egentligen borde vi väl ha samma moms på både böcker och bokhyllor, ljudböcker och mobiltelefoner?

Även om det låter mer lockande med en ny momssänkning för bokbranschen.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #295 som kom ut idag. Missa inga nyheter, prenumerera kostnadsfritt idag!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …