ANNONS

Ska vi nöja oss med sex procents moms eller gå för noll som tidningsutgivarna? Bild: iStock.

Ska bokbranschen också kräva 0 procents moms?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tidningsutgivarna föreslår i en debattartikel att momsen på tidningar sänks till 0 procent. Så borde inte det gälla även böcker?

Det tog flera års hård kamp för att få igenom sänkt moms även på digitala publikationer. En absurd situation där eböcker straffades med 25 % moms men samma bok tryckt på papper bara hade 6 %. Eller ännu mer absurt: samma digitala fil hade lägre moms på CD-skiva än distribuerad över internet.


ANNONS


Noll moms för digitala publikationer?

I en debattartikel skriver Tidningsutgivarna om att de ”vill avveckla presstödet, statens driftsstöd till tidningarna. I stället vill vi se ett kvalificerat momsundantag. Och ett stöd riktat till det publicistiska demokratiuppdraget: en reducerad arbetsgivaravgift för journalister.”


ANNONS


Vidare skriver de att ”ett nytt stödsystem [bör] vara plattformsneutralt, men måste ställa höga krav på frekvens, egenproducerat material och ’god användarförankring’”.

Den nuvarande digitalmomsen omfattar alla digitala publikationer. Om tidningar ska momsbefrias uppstår genast en gränsdragningsproblematik mellan böcker och bokasin, mellan podcasts och ljudböcker. Ska ett reportage beskattas olika i tidning och bok?

Så det logiska är väl då att nollmoms omfattar även böcker, inte minst med tanke på behovet av ett utökat litteraturstöd och läsfrämjande?

Finansiering en stötesten

Tidningsutgivarna har en fördel, deras förslag ryms inom den nuvarande budgeten på 932 Mkr. Om bokbranschen skulle få nollmoms är det en kostnad (utebliven momsintäkt) för staten på ca 300 Mkr (grovt räknat på att försäljningen till privatpersoner är runt 5 miljarder kronor årligen).

För tidningsutgivarna landar en momssänkning direkt i deras fickor genom prenumerationsintäkterna – för inte inbillar vi oss sänkta priser? 

För bokförlagen däremot skulle momssänkningen landa i återförsäljarnas fickor eller möjligen i sänkta priser. Kanske skulle det även sippra ner till förlagen och i slutändan författarna.
 

Olika moms en avvikelse

Slutligen kan man välja att se det ur en helt annan vinkel, rent samhällsekonomiskt så är varje avvikande momssats merarbete och krångel. Att bara behöva ställa frågan vilken moms som gäller för en viss vara eller tjänst skulle ur ett redovisningsmässigt perspektiv kunna ses som onödigt arbete som bara leder till problem.

Så egentligen borde vi väl ha samma moms på både böcker och bokhyllor, ljudböcker och mobiltelefoner?

Även om det låter mer lockande med en ny momssänkning för bokbranschen.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #295 som kom ut idag. Missa inga nyheter, prenumerera kostnadsfritt idag!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »