Johanna Rydergren blir ny förläggare på Wapi (Word Audio). Foto: Privat.

Johanna Rydergren till Word Audio – som satsar på tryckta böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Digitala förlaget Wapi (Word Audio) gör en satsning på tryckta böcker och rekryterar Johanna Rydergren från HarperCollins som ny förläggare.

– Med sitt breda kontaktnät och sin välutvecklade känsla för litteratur i både ljud- och pappersform är Johanna Rydergren en drömrekrytering för Wapi. Vi har sett och imponerats av vad hon gjort tidigare i sin karriär. Inte minst hos HarperCollins, där hon med stor kunnighet, erfarenhet och engagemang har byggt många framgångsrika författarskap, säger Erik Liedberg, vd på Wapi, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Johanna Rydergren kommer alltså närmast från HarperCollins. I bokbranschen har hon verkat sedan 2001 i olika roller, från redaktör till förläggare, både som frilansare och anställd på förlag.

– Med sin tidiga satsning på ljudböcker och offensiva internationella expansion är Wapi ett av branschens mest spännande och visionära förlag. När de nu kompletterar verksamheten med utgivning av fysiska böcker är det extra roligt att bli en del av teamet. Jag ser mycket fram emot att arbeta med förlagets och författarskapens fortsatta utveckling, säger Johanna Rydergren som tillträder sin nya tjänst 1 juli.

Den mest överraskande nyheten idag är kanske att Word Audio tänker ge ut pappersböcker. Förlaget har tidigare varit väldigt fokuserade på de digitala formaten (ebok och ljudbok) efter att ha fasat ut ljudböcker på fysiska format. Men grundaren Mattias Lundgren sålde ju till Gyldendal och nu blir det alltså pappersböcker.

– Många av våra författares berättelser fungerar lika bra i alla bokformat och det är väl knappast en hemlighet att vi nu vid sidan av vår offensiva internationella expansion även förbereder en utgivning av fysiska böcker. Det kommer att bli en tajt lista med fokus på våra absolut mest kommersiella titlar. Vi ser fram emot att tillsammans med Johanna även hitta många nya, spännande röster och berättelser, säger Erik Liedberg.

ANNONS

WAPI ägs sedan årsskiftet av det danska förlagshuset Gyldendal men har fortfarande huvudkontor i Malmö och bedriver idag utgivning i fem länder, med ytterligare tre i pipeline för 2021.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …