ANNONS

Johanna Rydergren blir ny förläggare på Wapi (Word Audio). Foto: Privat.

Johanna Rydergren till Word Audio – som satsar på tryckta böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Digitala förlaget Wapi (Word Audio) gör en satsning på tryckta böcker och rekryterar Johanna Rydergren från HarperCollins som ny förläggare.

– Med sitt breda kontaktnät och sin välutvecklade känsla för litteratur i både ljud- och pappersform är Johanna Rydergren en drömrekrytering för Wapi. Vi har sett och imponerats av vad hon gjort tidigare i sin karriär. Inte minst hos HarperCollins, där hon med stor kunnighet, erfarenhet och engagemang har byggt många framgångsrika författarskap, säger Erik Liedberg, vd på Wapi, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Johanna Rydergren kommer alltså närmast från HarperCollins. I bokbranschen har hon verkat sedan 2001 i olika roller, från redaktör till förläggare, både som frilansare och anställd på förlag.


ANNONS


– Med sin tidiga satsning på ljudböcker och offensiva internationella expansion är Wapi ett av branschens mest spännande och visionära förlag. När de nu kompletterar verksamheten med utgivning av fysiska böcker är det extra roligt att bli en del av teamet. Jag ser mycket fram emot att arbeta med förlagets och författarskapens fortsatta utveckling, säger Johanna Rydergren som tillträder sin nya tjänst 1 juli.

Den mest överraskande nyheten idag är kanske att Word Audio tänker ge ut pappersböcker. Förlaget har tidigare varit väldigt fokuserade på de digitala formaten (ebok och ljudbok) efter att ha fasat ut ljudböcker på fysiska format. Men grundaren Mattias Lundgren sålde ju till Gyldendal och nu blir det alltså pappersböcker.

– Många av våra författares berättelser fungerar lika bra i alla bokformat och det är väl knappast en hemlighet att vi nu vid sidan av vår offensiva internationella expansion även förbereder en utgivning av fysiska böcker. Det kommer att bli en tajt lista med fokus på våra absolut mest kommersiella titlar. Vi ser fram emot att tillsammans med Johanna även hitta många nya, spännande röster och berättelser, säger Erik Liedberg.

WAPI ägs sedan årsskiftet av det danska förlagshuset Gyldendal men har fortfarande huvudkontor i Malmö och bedriver idag utgivning i fem länder, med ytterligare tre i pipeline för 2021.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »