Elaf Ali debuterar med bok om hedersförtryck

Debutanten Elaf Ali. Foto: Hugo Thambert

Alla säger att jag är modig. En förebild. Men jag känner att jag inte har något val. Jag måste skriva, och berätta. Vara en röst för de som lider i det tysta. För jag var en gång en av dem. Hela min uppväxt och mitt tidiga vuxenliv präglades av hedersnormer och förtryck, hela mitt liv har varit en enda lista med förbud och begränsningar. Och som jag skämdes. Men idag vet jag att skammen aldrig var min att bära. Ingen väljer att vara förtryckt. Att skriva den här boken är det mest utlämnande och jobbigaste jag gjort, men jag gör det för 15-åriga Elaf och för alla andra som växer upp utan att leva i frihet. Det finns en väg ut. Man vet inte hur stark man är, förrän att vara stark är ens enda val.

Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck

Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck

Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Läs mer »

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL