ANNONS

Jakob Lind och Claes Rainer tilldelas Axel Hirschs pris 2021 – får 125 000 kr

Claes Rainer är historiker och processjurist - och författare. Foto: Pressbild.

Svenska Akademien har beslutat att Axel Hirschs pris för år 2021 ska tilldelas Jakob Lind och Claes Rainer med 125 000 kronor vardera.

Axel Hirschs pris utgår ur Stiftelsen Axel Hirschs testamentsfond och ska delas ut till författare av ”en under de senaste två åren utgiven levnadsteckning av högt konstnärligt och kulturhistoriskt värde eller ett betydelsefullt historiskt arbete”.

De senaste årens mottagare av priset har varit Lena Johannesson, Fredrik Elgh, Göran Stenberg och Ola Wennstedt (2017), Görel Cavalli-Björkman och Gunnar Petri (2018), Fredrik Hertzberg och Jens Liljestrand (2019) samt Ingrid Carlberg och Nils Uddenberg (2020).

Jakob Lind, född 1966 och bosatt i Stockholm, är chef för kommunikations- och designbyrån Futurniture. I sin lovordade debutbok Morfars pistol från 2020 letar han sig tillbaka till, samt lever sig in i, sin morfars upplevelser som svensk officer under inbördeskriget i Finland 1918.

Claes Rainer, född 1970 och bosatt i Stockholm, är historiker och processjurist. I sin bok Lovisa Ulrika. Konst och kuppförsök från 2019 fördjupar, nyanserar och viss mån motsäger han tidigare uppfattningar kring en av våra mest politiskt och kulturellt engagerade regenter.

Prissumman är 125 000 kronor vardera.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL