Premiär för Söderköpings poesifestival i augusti 2021

Författaren Fredrik Ekelund/Marisol M. Foto: Emelie Asplund

Den 20–21 augusti 2021 arrangerar Söderköpings bibliotek och Söderköpings Bokhandel poesifestival för första gången.

Festivalen kommer att bjuda på ett brett utbud av poesi med nationellt erkända samt poeter från Östergötland. Det blir läsningar, samtal, utställningar, vandringar och poesi digitalt och live med en öppen scen för spontana framträdanden.

– Vi vill slå ett slag för poesin och visa att den har något att erbjuda för alla, säger Jonas Andersson från Söderköpings stadsbibliotek i ett pressmeddelande.

Festivalen kommer att hållas på biblioteket och bokhandeln och på andra platser i Söderköping. Önskan är att kunna ha en fysisk publik, men festivalen kommer att ta hänsyn till de restriktioner som råder i augusti.

Programmet presenteras i sin helhet längre fram, men redan nu är tre poeter klara för festivalen:

Fredrik Ekelund/Marisol M, född 1953, är kanske mest känd som romanförfattare men lyriken finns som ett stråk genom författarskapet med titlar som Självgeografi (1991) och Livs ÖPPET (1995). I den självbiografiska boken Q berättade Ekelund om sin nyupptäckta transidentitet, Marisol. I diktsamlingen Läppstifterska (Albert Bonniers Förlag, 2020), skriven av Fredrik Ekelund/Marisol M blickar han och hon tillbaka på sitt liv och författarskap med Marisols blick.

Jonas Ellerström, född 1958, är poet, översättare, förläggare, introduktör och en av Sveriges främsta poesikännare. Han kommer till festivalen med sin, inom kort, släppta diktsamling Framkallning i dagsljus (Ellerströms). Ellerström är ledamot av Samfundet De nio och poesiexpert i SVT:s program Helt lyriskt. Han kommer också att framträda under festivalen i ett samtal om poeten Petter Bergman (1934-86) och det nyutkomna urvalet Ett stycke musik (Edition Tegnér).

Matilda Södergran, född 1987, är en finlandssvensk poet, essäist och översättare uppväxt i Korsnäs, Finland, men som nu bor i Norrköping. Hon debuterade 2008 med Hon drar ådrorna ur (Schildts & Söderströms). Med sin femte diktsamling Överlevorna fick hon Sveriges Radios Lyrikpris 2019. På Söderköpings Poesifestival kommer hon att läsa både nya och gamla texter.

– Det ska bli härligt. Vi vill befästa och förstärka Söderköping som litteraturstad, säger Anders Karlin som driver Söderköpings Bokhandel & Antikvariat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.