ANNONS

Premiär för Söderköpings poesifestival i augusti 2021

Författaren Fredrik Ekelund/Marisol M. Foto: Emelie Asplund

Den 20–21 augusti 2021 arrangerar Söderköpings bibliotek och Söderköpings Bokhandel poesifestival för första gången.

Festivalen kommer att bjuda på ett brett utbud av poesi med nationellt erkända samt poeter från Östergötland. Det blir läsningar, samtal, utställningar, vandringar och poesi digitalt och live med en öppen scen för spontana framträdanden.

– Vi vill slå ett slag för poesin och visa att den har något att erbjuda för alla, säger Jonas Andersson från Söderköpings stadsbibliotek i ett pressmeddelande.

Festivalen kommer att hållas på biblioteket och bokhandeln och på andra platser i Söderköping. Önskan är att kunna ha en fysisk publik, men festivalen kommer att ta hänsyn till de restriktioner som råder i augusti.

ANNONS

Programmet presenteras i sin helhet längre fram, men redan nu är tre poeter klara för festivalen:

Fredrik Ekelund/Marisol M, född 1953, är kanske mest känd som romanförfattare men lyriken finns som ett stråk genom författarskapet med titlar som Självgeografi (1991) och Livs ÖPPET (1995). I den självbiografiska boken Q berättade Ekelund om sin nyupptäckta transidentitet, Marisol. I diktsamlingen Läppstifterska (Albert Bonniers Förlag, 2020), skriven av Fredrik Ekelund/Marisol M blickar han och hon tillbaka på sitt liv och författarskap med Marisols blick.

Jonas Ellerström, född 1958, är poet, översättare, förläggare, introduktör och en av Sveriges främsta poesikännare. Han kommer till festivalen med sin, inom kort, släppta diktsamling Framkallning i dagsljus (Ellerströms). Ellerström är ledamot av Samfundet De nio och poesiexpert i SVT:s program Helt lyriskt. Han kommer också att framträda under festivalen i ett samtal om poeten Petter Bergman (1934-86) och det nyutkomna urvalet Ett stycke musik (Edition Tegnér).

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Matilda Södergran, född 1987, är en finlandssvensk poet, essäist och översättare uppväxt i Korsnäs, Finland, men som nu bor i Norrköping. Hon debuterade 2008 med Hon drar ådrorna ur (Schildts & Söderströms). Med sin femte diktsamling Överlevorna fick hon Sveriges Radios Lyrikpris 2019. På Söderköpings Poesifestival kommer hon att läsa både nya och gamla texter.

– Det ska bli härligt. Vi vill befästa och förstärka Söderköping som litteraturstad, säger Anders Karlin som driver Söderköpings Bokhandel & Antikvariat.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL