Jenny Enochsson driver den litterära sajten Tistelblomma. Foto: Privat. Bild på tistel: Jenny Enochsson

Sajten Tistelblomma är en litterär mötesplats för etablerade och oetablerade författare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jenny Enochsson har startat den litterära sajten Tistelblomma som publicerar välskrivna, mångbottnade och originella texter på svenska och engelska.

Jenny Enochsson har tidigare drivit olika skönlitterära samarbetsprojekt på nätet. Tillsammans med sin man hade hon till exempel ett litterärt nätmagasin och gav även ut antologier. Novellerna och dikterna de lyfte fram var på engelska eftersom nästan alla deltagare kom från USA, och de kom i kontakt med flera amerikanska författare under bloggarnas gyllene tid.

– Jag har länge velat göra något liknande, fast på svenska. I oktober 2020 startade jag alltså den litterära nätsajten Tistelblomma. Jag bestämde mig för att både ta emot svenska och engelska bidrag, berättar Jenny.

Syftet är att publicera välskrivna noveller, dikter och reflektioner om skönlitteratur. För någon månad sedan lanserades även nyheten om en planerad antologi.

– Det finns ju så många skickliga författare som vill sprida sina texter. Jag tycker att det behövs fler litterära sajter och magasin i Sverige. 

Varför namnet Tistelblomma?
– Jag tycker att tisteln, eller tistelblomman, är en fascinerande växt. Den är vacker, men också taggig och egensinnig. Detsamma kan sägas om skönlitteraturen jag föredrar att läsa.

Inriktningen på litteratursajten beskrivs som ”mångbottnad och originell”, en sorts litteratur som Jenny själv brinner för.

– Tistelblomma letar efter noveller och dikter som sticker ut och berör på djupet. De bör vara komplexa och befriade från klichéer och sentimentalitet. Tistelblomma tycker både om realistiska och drömlika skildringar. Det konstnärliga uttrycket prioriteras framför underhållningsvärdet, men det betyder inte att texterna ska vara svårbegripliga. Tistelblomma är ett eklektiskt ställe och inte en klubb för inbördes beundran, säger Jenny.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …