ANNONS

Jenny Enochsson driver den litterära sajten Tistelblomma. Foto: Privat. Bild på tistel: Jenny Enochsson

Sajten Tistelblomma är en litterär mötesplats för etablerade och oetablerade författare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jenny Enochsson har startat den litterära sajten Tistelblomma som publicerar välskrivna, mångbottnade och originella texter på svenska och engelska.

Jenny Enochsson har tidigare drivit olika skönlitterära samarbetsprojekt på nätet. Tillsammans med sin man hade hon till exempel ett litterärt nätmagasin och gav även ut antologier. Novellerna och dikterna de lyfte fram var på engelska eftersom nästan alla deltagare kom från USA, och de kom i kontakt med flera amerikanska författare under bloggarnas gyllene tid.

– Jag har länge velat göra något liknande, fast på svenska. I oktober 2020 startade jag alltså den litterära nätsajten Tistelblomma. Jag bestämde mig för att både ta emot svenska och engelska bidrag, berättar Jenny.

Syftet är att publicera välskrivna noveller, dikter och reflektioner om skönlitteratur. För någon månad sedan lanserades även nyheten om en planerad antologi.

– Det finns ju så många skickliga författare som vill sprida sina texter. Jag tycker att det behövs fler litterära sajter och magasin i Sverige. 

Varför namnet Tistelblomma?
– Jag tycker att tisteln, eller tistelblomman, är en fascinerande växt. Den är vacker, men också taggig och egensinnig. Detsamma kan sägas om skönlitteraturen jag föredrar att läsa.

Inriktningen på litteratursajten beskrivs som ”mångbottnad och originell”, en sorts litteratur som Jenny själv brinner för.

– Tistelblomma letar efter noveller och dikter som sticker ut och berör på djupet. De bör vara komplexa och befriade från klichéer och sentimentalitet. Tistelblomma tycker både om realistiska och drömlika skildringar. Det konstnärliga uttrycket prioriteras framför underhållningsvärdet, men det betyder inte att texterna ska vara svårbegripliga. Tistelblomma är ett eklektiskt ställe och inte en klubb för inbördes beundran, säger Jenny.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »