Kalle Holmqvist får Robespierrepriset

Författaren Kalle Holmqvist. Pressbild: Anders Härnqvist.

Journalisten och författaren Kalle Holmqvist tilldelas Robespierrepriset för 2021.

Enligt juryns motivering har Holmqvist ”med tydlig pedagogik och genuint klassperspektiv i romaner, debatt och reportage skrivit om vår tids brännande frågor såväl hemma som ute i världen, såväl i nutid som i historien och då konsekvent ställt sig på de förtrycktas sida”.

Robespierrepriset på 10 000 kronor delas ut av hotellentreprenören Lasse Diding till ”en yngre svensk skribent eller konstnär som arbetar i en maktkritisk anda”. Priset instiftades 2010 som ett komplement till det kontroversiella Leninpriset. Priserna delades tidigare ut av Jan Myrdalsällskapet. Sedan några år är de dock skilda från sällskapet och från Myrdal, som gick bort i höstas.

Båda priserna delas ut på Varbergs teater den 8 maj.

Kalle Holmqvist kom förra året ut med boken Det går en mördare lös – en historia från år 1721 samt Special-Kevin och piraterna och Special-Kevin och varulvarna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL