fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Boktips: Tjockskallarnas uppror av Kalle Holmqvist

Tjockskallarnas uppror är en ny barnbok om krig, fred och vardagsliv i Sverige på 1600-talet. Den är skriven med mycket humor, men också en hel del allvar.

Sverige var indraget i krig nästan hela 1600-talet. Tjockskallarnas uppror handlar om bönder i norra Uppland som inte vill vara med i anfallskriget mot Danmark 1659. De bestämmer sig för att lura arméns rekryterare så att ingen ska tas ut till soldat. I centrum för handlingen står unga pojken Jon och hans grannar.

Historien i sig är helt påhittad, men det finns ändå en slags verklighetsbakgrund. Under stormaktstiden på 1600-talet och 1700-talet tvingades hundratusentals svenska män att bli soldater i Sveriges erövringskrig. Många dog utomlands, andra kom hem med skador för livet.

– Jag tycker det är viktigt att berätta om Sveriges historia och om hur krigen drabbade den svenska befolkningen, säger Kalle Holmqvist som tidigare har skrivit flera historiska böcker för vuxna, bland annat om häxprocesser och arbetarrörelsens historia.

Han vill lyfta fram att det alltid har funnits människor som varit mot krig och velat ha fred istället. För även om många lydde order och blev soldater på 1600-talet finns det massor av exempel på folk som vägrade. De försökte lura rekryterarna eller flydde till skogs för att slippa vara med i krigen.

Tjockskallarnas uppror

Tjockskallarnas uppror

  • Förlag: Murbruk förlag
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-01-09
  • ISBN: 9789198192551

Boken beskriver också vardagslivet för svenska barn och ungdomar på 1600-talet.

En viktig inspirationskälla för Kalle Holmqvist har varit Sven Wernströms Trälarna. En annan är de serier med historiska teman som han läste som barn, dels Lucky Luke men kanske mest av allt Asterix.

– Den där historien om en liten by i Gallien som lyckas stå emot hela det romerska imperiet var väldigt kul. Precis som figurerna i Asterix är bönderna i Tjockskallarnas uppror inga typiska hjältar, utan vanliga människor som dessutom är lite lagom stolliga i huvudet. Krig är ju ett allvarligt ämne, men jag ville inte göra någon eländesberättelse utan en rolig och
lättläst bok.

 

Tjockskallarnas uppror

Tjockskallarnas uppror
Författare
Medverkande
Förlag Murbruk förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor128
Vikt0
Utgiven2017-01-09
SABHcg
ISBN 9789198192551
Året är 1659. Sverige har startat krig mot Danmark och nu behöver den svenska armén fler soldater.Men måste man verkligen lyda order?Bönderna i Uggledalen har inte alls någon lust att vara med i kriget. Dom börjar smida planer för att kunna slippa undan på något sätt. Tiden är knapp – arméns rekryterare är redan på väg …
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny