ANNONS

Rykte: Spotify vill köpa RBmedia för att erbjuda abonnemang med ljudböcker i USA

Planerar Spotify ett uppköp av ljudboksjätten RB Media? Det säger i alla fall rykten i USA. Montage: Boktugg.

Det hetaste ryktet i USA: Spotify kan vara på väg att köpa RBmedias Recorded Books och dess katalog på 50 000 ljudböcker. Spotify ska sedan erbjuda sina kunder obegränsad ljudbokslyssning för 5 dollar i månaden.

Först ska vi betona att dessa uppgifter inte är bekräftade, det finns alltid spekulationer kring tänkbara affärer och diskussioner som kan förvandlas till rykten.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

En källa säger till Boktugg att hen fått veta att ”Spotify ska köpa RB Medias Recorded Books och lägga in deras titlar i familjeabonnemanget så att man kan välja till ljudböcker för 5 dollar i månaden”.

ANNONS

Fakta är dock att Spotify gör en satsning på ljudböcker vilket Boktugg tidigare rapporterat om, i höstas sökte företaget en Head of Audiobooks med placering i New York eller Los Angeles. Det är också logiskt att Spotify gör ett uppköp i ljudbokssegmentet för att få upp momentum och sätta press på förlagen i förhandlingar om rättigheter. I dagsläget är Spotifys ljudbokskatalog inte särskilt imponerande.

RBmedia är tämligen okända i Sverige men har växt genom flera uppköp och slutligen köptes RBmedia i juli 2018 av riskkapitaljätten KKR (som senare även köpt Overdrive). På sin hemsida presenterar de sig som världens största producent av ljudböcker.

Varför skulle då KKR sälja RBmedia (eller en del av RBmedia) efter mindre än tre år? Kanske för att ljud just nu är något av det hetaste inom media och Spotify är en av de mest aggressiva köparna av podcastföretag och hetsas av Amazon som vid årsskiftet köpte podcastbolaget Wondery för 300 miljoner dollar. KKR kan göra en snabb och lönsam exit?

Stor ljudbokstjänst – och stora titlar

Audiobooks.com som är en av de största ljudbokstjänsterna i USA efter Audible är ett systerbolag till RBmedia. Enligt vår källa ingår de inte i affären.

Vilken typ av titlar har då Recorded Books och RB Media, är det bara obskyra indietitlar? Nej, i oktober 2020 släppte de exempelvis The Deep End, bok 15 i serien Diary of a Wimpy Kid (Dagbok för alla mina fans) av Jeff Kinney.

Om affären blir verklighet kommer Spotify att hjälpa Storytel och de andra svenska ljudbokstjänsterna att sätta press på de stora amerikanska förlagen med Penguin Random House i spetsen. PRH som sedan ett år tillbaka vägrar släppa sina titlar till prenumerationstjänster (som erbjuder obegränsad lyssning).

Spotify skakar om ljudboksbranschen?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL