ANNONS

Danska Gyldendal ökade omsättningen 2020 – men resultatet sjönk

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Danmarks största förlag, Gyldendal, ökade omsättningen under 2020 till motsvarande 1,2 miljarder kronor. Trots ett sämre resultat pekar bolaget på en förbättrad ”driftsintjäning”.

Helårsrapporten släpps inte förrän den 11 februari men på torsdagskvällen släppte Gyldendal en för-rapport där omsättningen för 2020 beräknas landa på ca 900 miljoner DKK (motsvarande 1222 miljoner SEK) vilket är bättre än 2019 års 881 milj DKK.

Däremot sjönk resultatet till runt 10 milj DKK (22 milj DKK). Detta trots besparingar som genomförts, exempelvis fusionen mellan Rosinante & Co och Gyldendal.

”Driftsförbättringarna under 2020 har haft en större positiv effekt än förväntat. Styrningen av upplagor och lager har gett bättre täckningsgrad, och omstruktureringarna och minskningar av kostnader att fått snabbare och större effekt. De samlade förbättringarna har ökat med 20-25 miljoner kronor i förhållande till de tidigare förväntningarna”, skriver Morten Hesseldahl, VD, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nedskrivningar och Covid-19-effekt

Att resultatet ändå sjunker förklaras av ”Covid-19-situationen samt de driftsinvesteringar som gjorts i streamingtjänsten Chapter som lanserades i oktober 2020”. Dessutom görs nedskrivningar av immateriella värden knutna till bokklubbar på 27 miljoner kronor. Under 2021 kommer bokklubbarna att utvidgas med ett digitalt medlemserbjudande.

I omsättningen ingår alltså de (små?) intäkter Chapter hade under sitt första kvartal på marknaden. Omsättningen inkluderar även intäkter från Publizon (Gyldendal äger 54% och Egmontförlaget Lindhart og Ringhof resterande 46 %). Ett bolag som distribuerar eböcker och digitala ljudböcker till framför allt bibliotek men även nätbokhandlar och i viss mån streamingtjänster. Publizon är Danmarks motsvarighet till Elib skulle man kunna säga. Enligt Gyldendals halvårsrapport i somras omsatte Publizon 56 miljoner DKK (jan-jun 2020) och gjorde en vinst på 2,2 miljoner DKK, vilket var en ökning jämfört med samma period 2019 (43,4 miljoner DKK).

Däremot ingår inte Word Audio Publishing International som Gyldendal köpte i slutet av november och övertog vid årsskiftet.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL