fbpx

Rosinante & Co upphör som eget dotterbolag till Gyldendal och 25-30 anställda förlorar jobbet

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Danska Rosinante & Co består av fyra imprints som omsätter över 100 miljoner danska kr. Vid årsskiftet avvecklas bolaget och förlagen blir en del av huvudförlaget Gyldendal. Mellan 25 och 30 anställda sägs upp.

Dagens stora nyhet i den danska förlagsvärlden är att Gyldendal beslutat att flytta in förlagen Cicero, Rosinante, Pretty Ink samt Høst & Søn (ett av de äldsta danska förlagen som fortfarande finns kvar) under huvudförlaget Gyldendal. Rosinante & Co är sedan tidigare ett helägt dotterbolag till Gyldendal som 2018 omsatte runt 80 miljoner danska kronor och gjorde en förlust på 2,6 miljoner danska kronor, enligt Mediawatch. Rosinante & Co hade, enligt sin egen hemsida, 39 medarbetare.

Förändringen träder i kraft vid årsskiftet (1 januari 2020) och de fyra förlagsnamnen ska leva vidare som tidigare.

ANNONS

”Målet är att utveckla och fokusera verksamheten samt styrka den långsiktiga intjäningsförmågan och därför samlas koncernens förlagslinjer inom konsumentområdet under gemensam ledning och insats”, skriver Gyldendal i ett pressmeddelande.

En omedelbar besparing verkar det leda till eftersom mellan 25 och 30 personer kommer att sägas upp redan under september månad. Rosinante & Co:s nuvarande vd, Jakob Malling Lambert, lämnar sin post. Hans arbete övertas av Bjarne Ponikowski på Gyldendal tills fusionen är genomförd.

– Rosinante & Co har varit ett viktigt litterärt flaggskepp i den danska förlagsvärlden och har under en rad år levererat utmärkta böcker till läslystna danskar. För att fortsatt värna om de starka utgivningslinjerna och författarskap på en pressad konsumentmarknad har vi beslutat att samla våra utgivningsområden för att stå starkare i marknadsföringen av enskilda titlar och författarskap, samt för att effektivisera driften, säger Morten Hesseldahl, vd för Gyldendal i ett pressmeddelande.

Rosinante är ett prestigeförlag som vunnit många litterära priser och samtidigt gett ut många bästsäljare i Danmark. Författare som Peter Høeg, Sofi Oksanen, Michel Houellebecq och Zadie Smith är utgivna på Rosinante liksom kriminalförfattare som Liza Marklund, John le Carré och Lars Kjædegaard.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny