Klart: Det blir en digital branschdag nästa år – Bokbranschen Live 2021

Nej, det blir ingen branschdag på Nalen 2021. Istället kommer det digitala arrangemanget Bokbranschen Live 2021 att ersätta. Foto/montage: Boktugg.

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen har redan bestämt sig: branschdagen den 18 februari blir helt digital med namnet Bokbranschen Live. De har fått 150 000 kronor i stöd av Kulturrådet för evenemanget.

– Det känns uteslutet att genomföra ett fysiskt arrangemang i februari så vi har beslutat att köra digitalt. Det blir direktsänt via webben, som en tv-produktion. Vi kallar det för Bokbranschen Live, säger Kristina Ahlinder, VD för Förläggareföreningen.

Faktum är att arrangemanget blir dyrare att genomföra digitalt än i fysisk form, vilket delvis beror på att man kunnat ta betalt för branschdagen i sin vanliga form. Det var en anledning till att Förläggareföreningen tillsammans med Bokhandlareföreningen sökte stöd och fick 150 000 kronor av Kulturrådet.

– Det är mycket förarbete med en livesändning. Vi använder samma produktionsbolag som till Augustgalan, de är jätteduktiga.

På tal om Augustgalan var det många turer kring den innan det slutade med en helt digital gala.

– Ja, där ställde vi om bara tre veckor före galan när vi insåg att det inte skulle gå. Vi hade ju förhoppningar om att kunna genomföra en begränsad fysisk prisutdelning i mindre format. Men i slutändan tyckte vi att det blev väldigt fint, även om man saknade den där magiska atmosfären och förväntan i salen när alla förlag undrar vem som ska vinna, säger Kristina Ahlinder.

Det var inte bara själva Augustgalan som påverkades. I planeringen för Augustpriset fanns även en bokhandelsturné med nominerade författare som inte blev av.

– Det var mycket planera och sedan planera om. Det är så mycket detaljer och vi är en liten organisation. Fanny (Larsson på kansliet) har gjort ett jättejobb och likaså Marius Bratten (producent för sändningen).

Ett antal förlag har sökt och fått beviljat olika krisstöd (som vi skrivit om i två separata artiklar tidigare) bland annat för inställda arrangemang. Men Kristina Ahlinder efterlyser mer riktade åtgärder för förlag.

– Framför allt behövs ett förstärkt litteraturstöd även efter pandemin, en fråga vi drivit i många år. Vi pratar om att författarna, bokhandlarna och biblioteken drabbas under pandemin. Det är så lätt att hoppa över förlagen, det är trots allt de som investerar i utgivning av böcker. Totalt sett verkar bokförsäljningen öka i år, men det är ändå många förlag som har det tufft. Framför allt de som ger ut kvalitetslitteratur och nischad litteratur påverkas när bokhandlarnas försäljning minskar, säger Kristina Ahlinder och tillägger:

– För att upprätthålla bredden krävs litteraturstöd. Allting kan inte bli ljudböcker och vill vi fortsatt ha både bredd och kvalitet med en mångfald av texter och författare i framtiden måste vi se till att förlagen har råd att fortsätta ge ut böcker av hög kvalitet.

Bokbranschen Live äger rum den 18 februari 2021, med start kl 16.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.